Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd ČR opúšťa JUDr. Dagmar Lastovecká

najpravo.sk • 2.9. 2013, 11:48

Minulý týždeň skončila vo funkcii sudkyne Ústavného súdu Českej republiky po výkone desaťročného mandátu Dagmar Lastovecká. JUDr. Lastovecká nastúpila na Ústavný súd ČR po úspešnej kariére političky: v deväťdesiatych rokoch bola poslankyňou Federálneho zhromaždenia a členkou ústavno-právneho výboru a mandátového a imunitného výboru, v rokoch 1994 – 1998 bola primátorkou mesta Brno a od roku 1998 pôsobila ako senátorka, predsedníčka ústavno-právneho výboru a členka Stálej komisie Senátu pre Ústavu ČR.

Na Ústavnom súde pôsobila stabilne v druhom senáte spoločne so Stanislavom Balíkom a Jiřím Nykodýmom. Medzi oblasti a témy, ktorým sa systematicky venovala už pred nástupom na Ústavný súd, patria otázky právneho vyrovnávania sa s komunistickou minulosťou, vrátane majetkových reštitúcií.JUDr. Dagmar Lastovecká

Dagmar Lastovecká sa nijako netají tým, že jej prístup k právu je založený nielen na aplikácii písaných noriem práva, ale tiež na uplatnení korektívov v podobe hľadania všeobecnej spravodlivosti a racionálneho usporiadania vzťahov v spoločnosti. Túto líniu možno vysledovať v celom rade rozhodnutí v konaniach o ústavných sťažnostiach, ktoré pripravovala ako sudkyňa spravodajka. Medzi mediálne sledované kauzy, v ktorých pôsobila ako sudca spravodaj, možno pripomenúť prípad odvolania predsedníčky Najvyššieho súdu Ivy Brožovej (PL. ÚS 18/06), nález rušiaci zákon o vzletovej dráhe letiska v Ruzyni (PL. ÚS 24/08) či nález o zákone o poľovníctve, riešiaci stret výkonu poľovníctva s obmedzením vlastníckeho práva (PL. ÚS 34/03).

Po odchode Dagmar Lastoveckej zostane Ústavný súd čiastočne neobsadený a bude súdiť v počte 14 sudcov až do doby, kým prezident republiky predloží Senátu nového kandidáta, ktorého po súhlase Senátu vymenuje za sudcu. V priebehu novembra a decembra roku 2013 skončí funkčné obdobie tiež ďalším dvom sudcom, a to prof. JUDr. Jánovi Musilovi, CSc. a JUDr. Jiřímu Nykodýmovi.

V júli tohto roku sa Ústavný súd Českej republiky rozlúčil s dvomi sudcami, významnými osobnosťami ústavného súdnictva a ponovembrového vývoja, kedy končili vo funkciách sudcov Ústavného súdu ČR dve osobnosti, ktoré spojili s ústavným súdnictvom predchádzajúcich dvadsiatich rokov svojho života. Doktor Vojen Güttler pôsobil už ako sudca federálneho ústavného súdu a následne dve funkčné obdobia na Ústavnom súde ČR, prof. Pavel Holländer bol menovaný, vtedy ako čerstvý štyridsiatnik, sudcom Ústavného súdu v roku 1993, a po roku 2003 pôsobil vo funkcii podpredsedu súdu.

Autor: Ivo Pospíšil, generální sekretář ÚS ČR
Zdroj a foto: usoud.cz 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1607

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: