Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

GP považuje minimálne mzdové nároky sestier za protiústavné

najpravo.sk • 27.6. 2012, 00:34

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade zákona č. 62/2012 Z. z. o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Zároveň žiada, aby ústavný súd pozastavil účinnosť tohto zákona.

Potenciálny odchod sestier nie je dôvodom

Hrozba odchodu sestier za lepšími pracovnými podmienkami a lepšou odmenou do zahraničia sama o sebe nemusí zakladať rozumný dôvod na to, aby ich postavenie (minimálne mzdové nároky) bolo v porovnaní s inými profesiami zvýhodnené, uvádza prokuratúra vo svojom návrhu.

Prokuratúra je toho názoru, že skutočnosť, že riešenie situácie sestier samostatnou právnou úpravou nezodpovedá princípu vhodnosti prostriedku za súčasného spochybnenia aj samotného cieľa, preukazuje aj absentujúce finančné krytie zákonom priznaného základného práva z verejných zdrojov. Prijatá právna úprava základného práva sestier na odmenu nemala od začiatku racionálny ekonomický základ. Sestrám bolo podľa prokuratúry priznané právo, ktoré nielenže nezodpovedá existujúcim spoločenským vzťahom, ale bez krytia z verejných zdrojov sa stáva právom „iluzórnym". Je preto v rozpore s princípom právneho štátu ak zákonodarca priznal určitej skupine základné právo na odmenu v rozsahu, ktorý nenachádza odraz v reálnom vývoji spoločnosti.

Pozitívna diskriminácia sestier

Zákonom č. 62/2012 Z. z. došlo v oblasti práva na odmenu v podmienkach SR k porušeniu zásady proporcionality. V spoločnosti v čase prijímania tohto zákona neexistoval totiž právny stav, v rámci ktorého by porovnateľné skupiny pracovníkov boli zvýhodnené, a teda situácia sestier v porovnaní s nimi, alebo inými skupinami zamestnancov, bola natoľko naliehavá, že by si vyžadovala bezodkladné riešenie.

Podľa prokuratúry došlo prijatím zákona č. 62/2012 Z. z. k zvýhodneniu jedinej skupiny z celej množiny zdravotníckych pracovníkov, čím sa zasiahlo do práv ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorým takéto minimálne mzdové nároky neboli priznané. Ide teda o pozitívnu diskrimináciu v prospech sestier, ktorá by mohla byť ústavne konformná iba v prípade, ak by pre to existovali objektívne a rozumné dôvody.

Zásah do práva pokojne užívať svoj majetok

Generálna prokuratúra vidí protiústavnosť napadnutého zákona aj v tom, že povinnosť poskytovať favorizovanej skupine osôb (sestrám) mzdu aspoň v zákonom ustanovenej výške, predstavuje obmedzujúci zásah do základného práva pokojne užívať svoj majetok, lebo ich zamestnávateľovi ako vlastníkovi predpisuje spôsob ako výlučne môže naložiť s časťou svojho majetku, a to s tou časťou, ktorá predstavuje súčet minimálnych mzdových nárokov sestier, ktoré zamestnáva. K zásahu nedochádza formou vyvlastnenia, ale ide o nútené obmedzenie vlastníka, ktorému sa určuje povinnosť ako má naložiť s časťou svojho majetku rovnajúcou sa celkovej výške nákladov na uspokojenie nárokov všetkých sestier, ktoré zamestnáva.

Celý návrh si môžete pozrieť TU

Zdroj: Generálna prokuratúra SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2407
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: