Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Borec: Zmeny v zákonoch pomôžu podnikateľom

najpravo.sk • 20.12. 2012, 16:28

​Minister spravodlivosti Tomáš Borec chce vyjsť v ústrety domácim aj zahraničným investorom na Slovensku viacerými úpravami v právnych predpisoch. Uviedol to počas podujatia Austrian Business Circle, ktoré pravidelne organizuje rakúsky obchodný radca spolu s rakúskym veľvyslancom pre zahraničných podnikateľov na Slovensku.

Slovenská republika je podľa ministra Boreca zodpovedným členom eurozóny s otvorenou ekonomikou, čo podľa jeho názoru láka zahraničných investorov. V záujme ďalšieho zlepšovania podnikateľského prostredia je však podľa neho nevyhnutné uskutočniť viaceré reformy v oblasti súdnictva a vymožiteľnosti práva.

„Uvedomujeme si význam stabilného právneho prostredia a dobrej vymožiteľnosti práva pre podnikanie," konštatoval Borec. Vláda preto pripravuje legislatívne zmeny na zrýchlenie súdneho konania, zlepšenie platobnej disciplíny, sprehľadnenie úpravy spotrebiteľského práva a zefektívnenie obchodnej arbitráže.

„Teší nás, že sa na tomto hospodárskom fóre pravidelne zúčastňujú slovenskí ministri. Zahraniční podnikatelia si veľmi vážia dialóg so slovenskou exekutívou," uviedol Patrick Sagmeister, rakúsky obchodný radca v SR.

Zahraniční investori poukazovali najmä na prípady, kde lokálny partner nezaplatí za tovar a vynesenie rozsudku umelo zdržiava. Minister Borec uviedol, že „prieťahy" spôsobené doručovaním platobných rozkazov a iných súdnych rozhodnutí by mohli vyriešiť okrem iného takzvané dátové schránky, ktoré by perspektívne mali všetci podnikatelia. Tam zaslané dokumenty sa budú považovať za doručené. Odstraňovaniu obštrukcií by mali napomôcť aj pripravované nové pravidlá v oblasti procesného práva, teda Občianskeho súdneho poriadku.

Minister Borec ako bývalý rozhodca vyzdvihol aj význam obchodnej arbitráže ako alternatívy k súdnemu riešeniu sporov. Na súčasné problémy rozhodcovského konania, ktoré vidí v zneužívaní arbitráže na úkor spotrebiteľov, chce ministerstvo reagovať novelou zákona o rozhodcovskom konaní. Odstránenie problémov v oblasti spotrebiteľskej arbitráže pomôže spriechodniť aj rýchle rozhodovanie v obchodných veciach.

Otvorená diskusia prebehla aj na tému novely Obchodného zákonníka, ktorá od októbra zaviedla, že prevod väčšinového obchodného podielu je účinný až zápisom v obchodnom registri. Diskutujúci sa zhodli na tom, že zámer vlády bojovať proti daňovým podvodom je legitímny, no regulácia by mala po náležitej odbornej diskusii dostať inú, pre podnikateľov prijateľnejšiu formu. „Máme záujem hľadať také riešenia, ktoré zabránia daňovým podvodom a nebudú neprimerane obmedzovať podnikateľov v podnikaní," potvrdil minister Borec. 

Zdroj a foto: MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1126

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: