Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Extrémizmus bude pod väčšou kontrolou

najpravo.sk • 25.2. 2013, 17:17

Trestné činy extrémizmu bude možné odhaľovať aj pomocou policajných agentov a odpočúvania. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorú tento týždeň vláda SR posunula na rokovanie Národnej rady SR. Návrh vzišiel z činnosti medzirezortnej pracovnej skupiny odborníkov zameranej na elimináciu rasovo motivovanej trestnej činnosti a extrémizmu v rámci plnenia úloh Koncepcie boja proti extrémizmu.

Nasadzovať agentov bude možné napríklad na trestné činy hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti ako aj trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Zároveň sa navrhuje zmena Trestného zákona, podľa ktorej sa bude medzi trestné činy extrémizmu zaraďovať aj trestný čin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Prejavy páchateľov týchto trestných činov na verejnosti (verbálne aj fyzické) sú z ich strany spravidla dôsledne kontrolované, aby nevybočovali z rámca zákonnosti, čo sťažuje ich odhaľovanie. Dôležitými prejavmi z hľadiska trestnosti sú však práve skryté prejavy a príprava na konanie zasahujúce výrazne negatívnym spôsobom do základných ľudských práv a slobôd početných skupín obyvateľstva. Takéto skryté a sofistikované spôsoby majú za cieľ ovplyvnenie všetkých oblastí života spoločnosti, a tým predstavujú nebezpečné zásahy proti základom demokratického a právneho štátu.

Osobitnú pozornosť venuje zmena zákona aj ľuďom s neheterosexuálnou orientáciou. V Trestnom zákone sa navrhuje rozšírenie osobitného kvalifikačného pojmu, tzv. osobitného motívu. Ak je spáchaný trestný čin z osobitného motívu, Trestný zákon pri jednotlivých skutkových podstatách počíta s uložením prísnejšieho trestu. Napríklad pri ublížení na zdraví sa namiesto základnej trestnej sadzby šesť mesiacov až dva roky použije trestná sadzba jeden až tri roky. Osobitným motívom je napríklad spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti. Po novom sa osobitný motív rozširuje aj o trestný čin spáchaný z nenávisti pre sexuálnu orientáciu.

Takáto zmena je dôležitá aj z hľadiska prevencie, nakoľko aj trestný čin spáchaný z takéhoto osobitného motívu sa zaraďuje medzi trestné činy extrémizmu, a teda bude možné na ich odhaľovanie so súhlasom súdu použiť aj odpočúvanie, respektíve nasadenie policajného agenta. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1685

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: