Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aj na Slovensku budú odsúdení nosiť elektronické náramky

najpravo.sk • 26.2. 2013, 21:00

Minister spravodlivosti Tomáš Borec privítal na bilaterálnej návšteve českého rezortného kolegu Pavla Blažeka. Ministri sa na pracovnom rokovaní oboznamovali so skúsenosťami pri implementácii viacerých projektov modernizácie justície. Výmena informácií sa týkala projektov elektronického doručovania, elektronického monitorovania odsúdených, fungovania insolvenčného registra či reformy civilného procesného práva.

Dnešné rokovanie bolo v poradí tretím bilaterálnym stretnutím ministra Boreca s ministrom Blažekom.

„S Českou republikou máme spoločnú právnu tradíciu, preto je pre obe strany užitočné, aby sme si pravidelne vymieňali skúsenosti z implementovania projektov," zdôraznil minister Tomáš Borec.

Pre Slovenskú republiku je v súčasnosti inšpiratívne najmä fungovanie českého zákona o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. Slovensko podľa ministra Boreca bude pri príprave slovenského zákona vychádzať práve z dobre fungujúcej českej úpravy. Obaja ministri sa zhodli na tom, že samostatný zákon o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb predstavuje jeden z účinných nástrojov na odhaľovanie závažnej trestnej činnosti.

Náramky pre odsúdených

Českej republike sa zároveň podarilo úspešne implementovať projekt elektronického monitorovania odsúdených, ktorý má v pláne zaviesť aj slovenské ministerstvo spravodlivosti. Cieľom projektu bolo v malom rozsahu na 43 odsúdených na trest domáceho väzenia získať skúsenosti na prípravu širšieho zavedenia a využitia monitoringu odsúdených v rámci výkonu trestnej spravodlivosti. Projekt elektronického monitorovania bol úspešne zrealizovaný a vyhodnotený v novembri minulého roka. Počas štvormesačnej skúšobnej prevádzky sa potvrdila jeho technologickú spôsobilosť, bezpečnostná odolnosť i prijateľná finančná náročnosť. Úspešnosť tohto projektu v Českej republike je pre Slovensko dôkazom, že ide o zmysluplný zámer, ktorý pomôže nielen rozšíriť ukladanie alternatívnych trestov, ale aj šetriť prostriedky daňových poplatníkov.

Minister Blažek ocenil pripravované zmeny v oblasti rekodifikácie civilného práva procesného. „So záujmom som si vypočul informácie o ambicióznom projekte zmien pravidiel fungovania súdov, ktorý nepochybne bude mať pozitívny dosah na justíciu a celkovú vymožiteľnosť práva," povedal český minister spravodlivosti. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2301

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: