Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokáti, exekútori a notári sú ostro proti zavádzaniu registračných pokladníc

najpravo.sk • 31.8. 2014, 15:54

Ministerstvo financií predkladá v legislatívnom procese v rámci boja proti daňovým únikom návrh novely zákona, podľa ktorého by advokáti, lekári, notári a súdni exekútori mali povinne vydávať bločky z registračných pokladníc. Návrh ministerstva financií vychádza z prieskumu, z ktorého vyplýva, že veľká časť subjektov nepriznáva štátu všetky príjmy.

Slovenská advokátska komora konštatuje, že z 5778 advokátov, ktorí pôsobia na Slovensku, je skoro polovica platcami DPH a návrh ich nezasahuje, lebo už teraz musia viesť presnú evidenciu platieb.

4000, väčšinou samostatne pôsobiacim advokátom žijúcich najmä v sociálne slabších regiónoch však môže toto opatrenie uškodiť alebo dokonca byť pre nich takmer likvidačné. „Návrh núti najmä sociálne slabších advokátov, aby si zaobstarali registračnú pokladnicu a viedli evidenciu. Malé advokátske kancelárie, ktoré zabezpečujú právne služby najmä v regiónoch, vyberajú minimálne odmeny. Advokáti nebudú mať inú šancu ako premietnuť náklady do vyšších nákladov pre svojich klientov, čím sa zároveň zníži aj dostupnosť právnych služieb sociálne najcitlivejšej skupine,“ konštatuje predseda advokátskej komory Ľubomír Hrežďovič.Sme presvedčení, že navrhované riešenie postihne našich klientov, keďže advokát nebude môcť prijať napríklad bezprostredne po úspešnom výsledku súdneho sporu od neúspešnej protistrany finančnú hotovosť pre svojho klienta ani do sumy 5000 EUR,” uzavrel predseda advokátskej komory.

Aj Slovenská komora exekútorov sa vyjadrila, že nevidí dôvod zavádzať registračné pokladne, lebo finančné prostriedky, ktoré dlžnik alebo veriteľ zaplatia exekútorovi ako štátom splnomocnenej osobe nie sú príjmom exekútora. “Exekútor pri výkone exekúcie plní iba úlohu platobného miesta, kde prichádza do styku s finančnými prostriedkami povinných osôb, ktorými uhrádzajú svoje záväzky voči oprávneným. Preto neexistuje žiadny logický dôvod na to, aby súdny  exekútor používal registračnú pokladnicu," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Prečítajte si tiež:
Virtuálna pokladnica sa pripravuje aj pre notárov

Notárska komora Slovenskej republiky upozorňuje, že v prípade prijatia tejto právnej normy nemožno očakávať vyššiu úroveň priznávania príjmov notárov z ich činnosti, nie je u nich priestor na zatajovanie príjmov z nasledovných dôvodov:

  • v prípade príjmov z ich rozhodujúcej činnosti, notárov ako súdnych komisárov v dedičských veciach, sú všetky príjmy notárov z tejto činnosti obsiahnuté v konečnom rozhodnutí o dedičstve, odmenu notára a jeho hotové výdavky schvaľuje súd, nie je priestor na zatajovanie príjmov,
  • v prípade príjmov z ostatnej notárskej činnosti sú všetky tieto príjmy notárov evidované v osobitných registroch, ktoré sú na základe všeobecne záväzných právnych predpisov povinní notári viesť, nie je priestor na zatajovanie príjmov,
  • všetci notári, ktorí pôsobia v Slovenskej republike sú platcami DPH, na všetky platby sú povinní vystavovať príjmové doklady v súlade so zákonom o DPH, nie je priestor na zatajovanie príjmov.

Prijatie tejto právnej normy, okrem toho, že nemôže zabezpečiť vyššiu úroveň priznávania príjmov notárov, z vyššie uvedených dôvodov, bude mať dopad na nákladovú položku hospodárenia notárskych úradov, budú si musieť zabezpečiť elektronickú pokladnicu, ktorá nákladová položka sa bude musieť prejaviť v ich hospodárení.

Zdroj: Slovenská advokátska komora
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1111

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: