Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

ZSS: Počet justičných čakateľov by sa mal zvýšiť najmenej o 200

najpravo.sk • 28.11. 2017, 16:47

Hlavné zhromaždenie Združenia sudcov Slovenska na svojom novembrovom zasadnutí navrhlo v záujme realizácie vládneho programu v oblasti súdnictva okrem iného začať v priebehu roka 2018 proces výrazného navýšenia počtu justičných čakateľov o najmenej 200 čakateľov prostredníctvom výberových konaní, keďže súčasný stav 16 justičných čakateľov je podľa združenia neakceptovateľne neprimeraný.

Realizácia opatrenia má podľa združenia zabezpečiť splnenie záväzného zámeru zákonodarcu o nevyhnutnosti realizácie kvalitnej prípravy budúcich sudcov zakotvením inštitútu justičných čakateľov, ktorých príprava je výlučne zameraná na výkon funkcie ústavného činiteľa.

Združenie zdôraznilo, že príprava budúcich sudcov v rámci justičného prostredia je optimálnou formou prípravy na výkon ústavnej funkcie, ako to vyplýva z viacerých medzinárodných dokumentov (odporúčaní), ktoré majú primeranú mieru právnej relevancie (PL ÚS 27/2015). Podľa odporúčaní vybraní kandidáti by sa mali pripraviť na účinné plnenie sudcovských povinností prostredníctvom primeraného vzdelávania, ktorého náklady znáša štát, pričom justičných čakateľov musí vyberať a prijímať nezávislý orgán. Splní sa tým dôsledne aj zámer ústavodarcu (novela ústavy v roku 2001), že má sa zabezpečiť výber vhodných uchádzačov na funkciu sudcu na báze predchádzajúcej dlhodobejšej odbornej prípravy.

Nastáva generačná výmena sudcov

Súčasný personálny stav v justícii, teda reálna generačná výmena pri odchode viac ako 300 sudcov v priebehu 5-tich rokov je zásadnou a mimoriadneho zreteľa hodnou skutočnosťou, ktorá sa musí podľa združenia prioritne riešiť.

Urýchlené zabezpečenie tzv. duálneho justičného vzdelávania je najúčinnejšou metódou aj na odstránenie nedostatkov uvádzaných v správe Európskej komisie v oblasti justície (Správa z 10.4.2017 – COM( 2017)167 final), t.j. že justičný systém si obligatórne vyžaduje primerané materiálne a ľudské zdroje, ktoré sú základným faktorom ovplyvňujúcim dôveru občanov i podnikov v justičný systém a súčasne sa predíde reálne hroziacemu personálnemu kolapsu súdnictva.

Je iluzórna predstava, že bez kvalitnej prípravy v justícii vzdelávaním a praxou uchádzačov o sudcovskú funkciu dôjde k adekvátnej náhrade odchádzajúcich sudcov z justície, dodalo združenie.

Zdroj: zdruzenie.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1366

Nový príspevok

A čo prax?

Ten kto nikdy na súde nepracoval a dostal sa na miesto sudcu len preto, že vyhovel všetkým požiadavkám výberového, psychologického a bezpečnostného charakteru nikdy nebude dobrý sudca. Prax, prax a zase len prax na súde je predpokladom k efektívnemu výkonu sudcovského povolania. To je bolo a bude vždy prvoradé a nie nejaké kreslenie snehuliakov u psychológa a zisťovanie tajnej polície či záujemca hrá v krčme mariáš.

Auskultant | 28.11.2017 22:15

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: