Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozbehli sa výberové konania na justičných čakateľov

najpravo.sk • 13.1. 2015, 15:18

Nadobudnutím účinnosti zákona č. 322/2014 Z. z. sa do slovenského právneho poriadku opäť zaviedol inštitút justičných čakateľov. Títo boli zrušení od 1. mája 2011 zákonom č. 33/2011 Z. z.

V súčasnosti už prebiehajú výberové konania na túto funkciu na jednotlivých krajských súdoch.

Justičný čakateľ je štátnym zamestnancom v štátnej službe. Vykonáva prípravu, účelom ktorej je odborná príprava na výkon funkcie sudcu a podieľa sa na výkone súdnictva. Príprava na výkon funkcie sudcu sa skladá z odbornej prípravy a vykonania odbornej justičnej skúšky. Príprava justičného čakateľa sa začína prijatím do štátnej služby predsedom príslušného krajského súdu po úspešnom absolvovaní výberového konania.

Odborná príprava justičného čakateľa trvá tri roky. Justičnému čakateľovi, ktorý je najmenej osem rokov činný v právnickom povolaní, môže súdna rada na návrh príslušného predsedu krajského súdu skrátiť prípravnú prax najviac o jeden rok. Obsahovú náplň odbornej prípravy justičných čakateľov schvaľuje súdna rada po dohode s ministrom.

Justičný čakateľ vykonáva odbornú prípravu na súde v obvode príslušného krajského súdu. Za výkon prípravy justičného čakateľa sa považuje aj jeho účasť na vzdelávacích podujatiach zabezpečovaných Justičnou akadémiou. Pri výkone súdnictva je justičný čakateľ oprávnený vykonávať rovnaké úkony ako vyšší súdny úradník.

Sudcovi, ktorý vykonáva činnosť školiteľa justičného čakateľa, patrí osobitný príplatok vo výške 30 eur mesačne.

Podľa novej právnej úpravy sa justičný čakateľ taktiež bude musieť zúčastniť výberového konania na funkciu sudcu.

Zdroj: nrsr.sk, justice.gov.sk, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1876

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: