Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR: Situácia si vyžaduje prijatie nového zákona o Ústavnom súde SR

najpravo.sk • 28.11. 2017, 17:04

Ministerstvo spravodlivosti SR informovalo vo forme tzv. predbežnej informácie, že pripravuje nový zákon o Ústavnom súde Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Účelom navrhovanej právnej úpravy je komplexné sprehľadnenie a precizovanie normatívneho textu spojené so zavedením obsahových zmien, rešpektujúc a nadväzujúc na znenie Ústavy Slovenskej republiky a vychádzajúc z požiadaviek aplikačnej praxe, pre ktoré je potrebné prijatie úplne novej právnej úpravy. Naplnenie takéhoto účelu prispieva k posilneniu ochrany základných práv a slobôd a k zefektívneniu práce Ústavného súdu Slovenskej republiky ako nezávislého súdneho orgánu, ktorého poslaním je ochrana ústavnosti.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy tak bude komplexná úprava organizácie, riadenia a rozhodovania ústavného súdu, úprava otázok spojených s funkciou sudcov ústavného súdu, ďalej otázok spojených s fungovaním Kancelárie ústavného súdu a detailná úprava jednotlivých typov konaní vedených pred ústavným súdom.

V súčasnosti platná a účinná právna úprava, ktorou je zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov upravuje organizáciu ústavného súdu, konanie pred ústavným súdom a postavenie sudcov ústavného súdu. Tento zákon bol však doposiaľ 26 krát novelizovaný. Predmetné novelizácie spočívajúce v zmenách a doplneniach jeho znenia reagovali hlavne na novelizácie ústavy a na skúsenosti z fungovania ústavného súdu. S ohľadom na kvantitatívnu stránku týchto zmien je ich nevyhnutným dôsledkom zníženie prehľadnosti normatívneho textu s čím je bezprostredne spojená aj následná interpretačná náročnosť, ktorú by iba čiastočne mohla odstrániť judikatúra a zaužívané postupy ústavného súdu.

„Doterajšie skúsenosti vyplývajúce z aplikačnej praxe umožňujú identifikovať niekoľko problémov súčasnej právnej úpravy. Potrebné a vhodné zásahy do zákona Národnej rady Slovenskej republiky č.  38/1993 Z. z. o organizácií Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov sú príliš početné, rôznorodé a rozsiahle na to, aby bolo primerané ich upraviť formou novelizácie tohto zákona. S ohľadom na uvedené si tak súčasná situácia si vyžaduje prijatie úplne nového zákona, nakoľko ďalšia rozsiahla novela by sa mohla javiť ako neúčelná, pričom k uvedenému sa prikláňa aj samotný ústavný súd.“ uviedlo ministerstvo v zverejnenej predbežnej informácii.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vyššie uvedeného vecného zamerania. Kontaktné údaje: Mgr. Simona Kočišová, Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky, sekcia legislatívy, odbor legislatívy trestného práva, Župné námestie 13, 813 11 Bratislava, email: simona.kocisova@justice.sk. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: január 2018.

Čo je predbežná informácia?

Predkladateľ pred spustením tvorby návrhu právneho predpisu, v záujme informovania verejnosti a orgánov verejnej správy, zverejní na portáli predbežnú informáciu o pripravovanom návrhu právneho predpisu. V predbežnej informácii predkladateľ najmä stručne uvedie základné ciele a tézy pripravovaného návrhu právneho predpisu, zhodnotenie súčasného stavu a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania.

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1411

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: