Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" začalo činnosť

najpravo.sk • 19.10. 2011, 20:05

Občianske združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" („ZOJ") hneď po svojom založení začína činnosť. Vo svojom dnešnom vyhlásení reaguje na vyjadrenia predsedu strany Smer – SD Róberta Fica, ktorý v stĺpčeku „Toto nie je vtip" (Hospodárske noviny, 18.októbra 2011), o. i. píše:

„Na jednom krajskom súde je predseda senátu, proti ktorému bol podaný návrh na začatie disciplinárneho konania, okrem iného preto, že v jednej veci nekonal, teda nepracoval, a čo je horšie, falšoval aj zápisnicu o rozhodnutí prerušiť konanie...."

„Možno sa pýtate, prečo o tomto prípade píšem. Nuž preto, lebo ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, napriek tomu, že o celej tejto kauze vedela, a že nikto doposiaľ nespochybnil dôkazy o protiprávnom postupe predsedu senátu, práve tohto predsedu senátu vymenovala za predsedu krajského súdu..."

" A možno je na mieste ešte otázka, aká že to bola kvalifikácia a zásluhy uvedeného sudcu, keď získal takú dôveru ministerky, hoci by mal skôr z justície odísť ?..."

Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" k uvedeným tvrdeniam považovalo za potrebné uviesť:

" 1. Hoci na tohto predsedu senátu bol podaný disciplinárny návrh za vyššie označené skutky ešte na jar 2009, v súčasnosti neexistuje nielenže právoplatné, ale ani odsudzujúce rozhodnutie disciplinárneho senátu.

Jediným hmatateľným výsledkom doterajšieho disciplinárneho konania bolo nezmyselné, vyše roka trvajúce pozastavenie výkonu funkcie sudcu. A to napriek tomu, že nie je stíhaný za čin nezlučiteľný s výkonom funkcie sudcu, pretože iba za takýto čin môže prezident republiky sudcu odvolať v súlade s ústavou.

2. Pokiaľ menovaný predseda politickej strany a zároveň podpredseda Národnej rady SR tvrdí, že : " ...nikto doposiaľ nespochybnil dôkazy o protiprávnom postupe predsedu senátu..." resp. „... by mal skôr z justície odísť ..." , nejde o tvrdenia právne, vychádzajúce z právoplatného rozhodnutia disciplinárneho senátu, ale o domnienky, zasahujúce negatívne aj do prezumpcie neviny dotknutého predsedu senátu."

Zdroj: www.sudcovia.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1037

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: