Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Trnavskej právnickej fakulte začína dýchať na chrbát košická právnická fakulta

najpravo.sk • 2.12. 2013, 20:33

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) zverejnila v poradí deviate hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt za rok 2012 resp. za obdobie rokov 2003–2012 (publikácie a citácie v medzinárodných databázach Web of Knowledge) a obdobie rokov 2008–2012 (publikácie a citácie v databáze CREPČ).

V tomto roku bola čiastočne modifikovaná metodika pri kritériách týkajúcich sa publikácií a citácií v skupinách FILOZOF, TEOLOG, PEDAGOG, UMEL a PRAVO, kde bolo vďaka rozšíreniu lokálnych databáz pridané obdobie jedného roka pri publikáciách zahrnutých v CREPČ (Centrálny register evidencie publikačnej činnosti) a univerzitných knižniciach. Pri lokálnych databázach sa teda hodnotí dlhšie obdobie ako počas predchádzajúceho roka. Podobná zmena nastala aj u kritéria nezamestnanosti, kde bolo rozšírené obdobie zberu dát a pre tento rok je hodnotené trojročné a nie jednoročné obdobie. Tým sa zmenšili výrazné rozdiely v bodovom hodnotení vyplývajúce z medziročných výkyvov a zlepšila sa tak výpovedná hodnota ukazovateľov.

„Najpokojnejšou" zo všetkých skupín fakúlt je tento rok skupina právnických fakúlt, kde oproti minulému roku nedošlo k žiadnym zmenám v poradí. Na prvom mieste je opäť Právnická fakulta Trnavskej univerzity (PraF TU), aj keď jej bodový náskok pred druhou v poradí Právnickou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (PraF UPJŠ) sa tento rok citeľne zmenšil. Značný bodový nárast bol zaznamenaný aj u súkromnej Fakulty práva PEVŠ (FP PEVŠ), ktorá sa opäť priblížila trom fakultám v popredí. Na poslednom mieste naďalej výrazne zaostáva Právnická fakulta UMB.

Zaujímavosťou je zdanlivé zvýšenie vedeckej aktivity niektorých fakúlt, ktoré je ale spôsobené len relatívnym znížením referenčnej vzorky. Napriek rozšíreniu sledovaného obdobia o jeden rok, totiž počet citácií PraF TU v lokálnych databázach vďaka deduplikácii záznamov klesol. Aj naďalej však dosahuje najvyššie hodnoty v skupine. Ako u jednej z mála skupín tu ostáva počet doktorandov nezmenený. Počet doktorandov síce klesol na PraF TU a Právnickej fakulte UK, ale o rovnaké číslo sa ich počet naopak zvýšil na PraF UPJŠ a FP PEVŠ.

Aj keď si skupina právnických fakúlt ako celok udržiava relatívne vysokú úroveň záujmu o štúdium, ani jednej z fakúlt sa nevyhol jeho medziročný prepad. Najvyšší záujem o štúdium tento rok vykazuje líder PraF TU, najnižší naopak FP PEVŠ.

Tohtoročné hodnotenie:

  1. Právnická fakulta TU (v roku 2008 bola na 3. mieste, v roku 2009 a 2010 obsadila druhé miesto a pozíciu jednotky si drží už tretí rok)
  2. Právnická fakulta UPJŠ (v rokoch 2010 a 2011 bola na treťom mieste, minulý rok jej patrilo už druhé miesto, ktoré si obhájila aj tento rok)
  3. Právnická fakulta UK (v roku 2011 bola zosadená z pozície lídra v oblasti právnického vzdelávania, v roku 2012 obsadila už tretie miesto)
  4. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (v roku 2011 bola ešte nováčikom v skupine právnických fakúlt, no už taktiež na štvrtom mieste, ktoré obsadila aj tento rok)
  5. Právnická fakulta UMB (v roku 2011 ju vstup Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy zosadil zo štvrtého miesta a posunul ju na posledné piate, ktoré jej patrí už tretí rok roky)

Minuloročné hodnotenie nájdete TU.

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2004 z iniciatívy bývalých študentských lídrov (R. Králiková, J. Barta) a osobností z akademického prostredia (J. Pišút, F. Devínsky).

Prvé hodnotenie (ranking) slovenských vysokých škôl a ich fakúlt zverejnila ARRA v roku 2005. Dovtedy sa žiadna štátna či neštátna inštitúcia systematickým hodnotením vedeckého a pedagogického výkonu vysokých škôl na Slovensku nezaoberala.

Poslaním ARRA je prispievať k zvyšovaniu kvality vzdelávania a vedy na Slovensku prostredníctvom aktívneho získavania, analýzy a zverejňovania všeobecne dostupných a overiteľných údajov. Hlavným cieľom ARRA je stimulovať pozitívne zmeny v slovenskom vysokom školstve. Okrem pravidelného hodnotenia kvality vzdelávania a výskumu na fakultách vysokých škôl na Slovensku ARRA realizuje aj hodnotenie výskumného potenciálu iných výskumných inštitúcií, organizuje odborné podujatia a pripravuje analýzy na súvisiace témy.

Zdroj: www.arra.sk
Ilustračné foto PF UPJŠ: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1009

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: