Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

PF UK chce inovovať právnické vzdelávanie na Slovensku

najpravo.sk • 16.3. 2013, 09:01

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave úspešne začína realizáciu projektu Cudzojazyčný magisterský študijný program "Law of European Integration and Globalization", ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Vzdelávanie.

Projekt sleduje cieľ inovácie právnického vzdelávania na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave podľa zahraničných, najmä západoeurópskych vzorov. Napriek dvom desaťročiam existencie samostatnej Slovenskej republiky nedošlo doteraz k reforme vysokoškolského kurikula, ktoré by odrážalo najmodernejšie trendy právnického vzdelávania vo svete a tak zabezpečilo, aby sa slovenské vysoké školstvo a osobitne právnické vzdelávanie, priblížilo európskym štandardom. Štúdium práva totiž predstavuje štúdium živej časti spoločenského života a nie abstrahovanie modelov, ktoré by mohlo viesť pri svojej prílišnej všeobecnosti k strate kontaktu s praxou a reálnym životom.

Okrem zavádzania značného množstva nových predmetov je aktuálna aj modernizácia metód výučby, a to osobitne s dôrazom na získavanie praktických zručností, prostredníctvom tzv. klinického vzdelávania a simulovaných súdnych sporov.

Projekt je zameraný až na dve hlavné cieľové skupiny - študentov aj pedagógov, konkrétne študentov a pedagógov Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Cieľom projektu je teda pozdvihnúť a inovovať úroveň právnického vzdelávania na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, a to tým, že sa vytvorí nový cudzojazyčný magisterský študijný program „Law of European Integration and Globalization", ponúkaný v anglickom jazyku, vďaka ktorému budú mať slovenskí študenti možnosť zlepšiť svoje znalosti anglickej právnej terminológie a zároveň obohatiť svoje právnické vzdelanie o špecializované predmety ktoré doteraz v právnickej výučbe na Slovensku absentovali, hoci v zahraničí už predstavujú bežný štandard. Bez moderných predmetov a výbornej znalosti anglického jazyka vrátane právnickej terminológie nie je možné pozdvihnúť úroveň právnického vzdelávania na Slovensku a priblížiť ju európskej úrovni, a rovnako nie je možné, aby slovenskí študenti dosiahli konkurencieschopnosť na trhu práce na území Slovenskej republiky ako aj na vnútornom trhu Európskej únie. Výborná jazyková pripravenosť spolu s odbornou pripravenosťou v najaktuálnejších oblastiach práva prispejú k lepšiemu uplatneniu študentov na trhu práce ako aj v prípadnom ďalšom štúdiu v zahraničí a v dominantnej miere aj k mobilite študentov i pedagógov.

Už v priebehu príprav akreditačného spisu nového magisterského študijného programu však budú v rámci už prebiehajúcej výučby v klasickom študijnom programe „právo" zaradené ako výberové predmety vybrané cudzojazyčné predmety, ktoré budú predstavovať pilotné testovanie pripravovaného nového študijného programu, a to ako z hľadiska obsahu vzdelávania, tak aj z hľadiska formy a metód vzdelávania.

Zavedením cudzojazyčných predmetov ako výberových predmetov, podmieneným najskôr jazykovou a odbornou prípravou slovenských pedagógov (osobitne prostredníctvom zahraničných skúseností – mobility, zahraničné pobyty, konferencie a pod.), a následným vytvorením akreditačného spisu komplexného cudzojazyčného študijného programu sa nepochybne postupnými a logicky na seba nadväzujúcimi krokmi podarí inovovať právnické vzdelávanie na Slovensku a osobitne v Bratislavskom samosprávnom kraji tak, aby dosiahlo európsku úroveň kvality.

Zdroj: flaw.uniba.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1429

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: