Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdy sa obracajú na Ústavný súd SR

najpravo.sk • 28.2. 2013, 11:45

Na Ústavnom súde sa ocitli tohto roku už celkovo tri návrhy zo strany všeobecných súdov na vyslovenie nesúladu zákonných ustanovení s Ústavou SR resp. v jednom prípade s Dohovorom o diskriminácii. Dnes sa obrátil na Ústavný súd SR aj prvý námestník generálneho prokurátora.

O návrhu Okresného súdu Brezno, ktorý sa obrátil na Ústavný súd SR s návrhom na vyslovenie nesúladu ustanovenia § 93 ods. 2 OSP s Ústavou SR sme vás už informovali v našom článku. Súd je toho názoru, že v prípadoch, kedy do konania na strane spotrebiteľa vstupuje ako vedľajší účastník právnická osoba, ktorej predmetom činnosti je ochrana práv spotrebiteľa, je namieste vyžadovať súhlas spotrebiteľa s takýmto vstupom, čím by sa zabránilo porušovaniu jeho ústavných práv. Súčasná právna úprava umožňuje vedľajšiemu účastníkovi prístup k osobným údajom účastníka bez toho, aby tento dal na to súhlas, čím dochádza k porušeniu článku 19 ods. 2 a 3 Ústavy SR.

Okresný súd Bratislava I sa taktiež obrátil tento mesiac na Ústavný súd SR, keďže je toho názoru, že niektoré ustanovenia antidiskriminačného zákona (zákon č. 365/24 Z. z.) nie sú v súlade s Dohovorom o diskriminácii (uverejnený pod č. 465/1990 Z. z.). Tento návrh bol podaný súdom v súvislosti s tzv. antidiskriminačnou žalobou sudcu. Text návrhu si pozrite TU.

Okresný súd Bratislava II sa svojim podaním na Ústavnom súde SR domáha určenia nesúladu ustanovenia § 16 ods. 6 zák. č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách s článkami 13 ods. 4 a čl. 20 ods. 1, 3 a 4 ústavy a čl. 1 Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Text návrhu si pozrite TU.

Dnes podal na Ústavný súd návrh aj prvý námestník Generálneho prokurátora JUDr. Ladislav Tichý, ktorý je toho názoru, že ustanovenie, podľa ktorého vlastné zdroje financovania Eximbanky nepodliehajú exekúcii, je v rozpore s Ústavou SR. Takáto exekučná imunita Eximbanky podľa Tichého diskriminuje jej veriteľov, ktorých pohľadávky sú v podstate nevymožiteľné. Celé podanie si pozrite TU.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1569

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: