Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada SR nesúhlasí so zámerom meniť Ústavu SR

najpravo.sk • 22.4. 2013, 08:25

Súdna rada Slovenskej republiky nesúhlasí so zámerom zmeniť Ústavu Slovenskej republiky v časti upravujúcej imunitu sudcov a je za zachovanie súčasnej právnej úpravy, predovšetkým v záujme zabezpečenia slobodného a nezávislého rozhodovania sudcov a vylúčenia možnosti zneužitia práva stíhať ich za trestné činy, pri ktorých existuje pochybnosť, či nejde o skutok, ktorého podstatou je rozhodovanie sudcu; najmä s cieľom vylúčenia používania nátlaku prostriedkami trestného konania a zastrašovania.

Zároveň poukazuje na to, že súhlas Ústavného súdu Slovenskej republiky na trestné stíhanie sudcu je garanciou práva občana na nezávislého a nestranného sudcu, proti jeho rozhodnutiam o žiadostiach o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu a jeho vzatie do väzby neboli vznesené zásadnejšie výhrady a možno konštatovať, že táto prax sa osvedčila.

Účelom imunity sudcov nie je ochrana sudcu, ale ochrana nezávislosti súdnictva. Doterajšia prax rozhodovania o týchto otázkach nemohla vzbudiť pochybnosti, že Ústavný súd Slovenskej republiky neprimerane chráni sudcov všeobecných súdov pred odôvodnenými podozreniami zo spáchania trestných činov. 

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1839

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: