Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada SR kritizuje návrh na zníženie výdavkov do súdnictva

najpravo.sk • 29.6. 2017, 20:38

Na programe pondelkového zasadnutia Súdnej rady SR bol aj návrh rozpočtu súdnictva na roky 2018 - 2020 a aj návrh rozpočtu kancelárie Najvyššieho súdu SR na to isté obdobie.

Súdna rada SR odsúhlasila uznesenie, podľa ktorého tieto ministerské návrhy nezabezpečujú vytvorenie podmienok pre fungovanie účinného justičného systému navrhovanými finančnými zdrojmi na financovanie základných úloh súdnictva plánovaným znížením výdavkov súdnictva v porovnaní s predchádzajúcim obdobím na 99,8 % (zníženie výdavkov na tovary a služby na 98,8 % a znížením kapitálových výdavkov na 52 %).

Nízka efektívnosť v konaní na slovenských súdoch

Návrh podľa členov Súdnej rady SR súčasne neumožňuje odstránenie vytýkaných nedostatkov nášho súdnictva Európskou komisiou najmä v dĺžke konaní (22. miesto v krajinách Európskej únie) a v počte prebiehajúcich konaní (20. miesto pre vysoký počet prebiehajúcich konaní), aj keď výrazne pozitívny vývoj ekonomiky v súčasnosti umožňuje zvýšenie výdavkov pre justíciu.

Neadekvátne sa podľa členov Súdnej rady prehliadajú závery správy Európskej komisie v oblasti justície (správa z 10. apríla 2017 – COM(2017)167 final), z ktorej vyplýva nízka efektívnosť v konaní na súdoch v Slovenskej republike a záver, že na dobré fungovanie justičného systému sú potrebné primerané zdroje, priaznivé podmienky na súdoch a pracovníci s vhodnou kvalifikáciou, pričom Slovensko je na 12. mieste vo výdavkoch (tesne nad 0,3 % HDP v celkových výdavkoch verejnej správy na súdy) a na 21. mieste pri vyčíslení nákladov na obyvateľa, ktoré predstavuje sumu menej ako 50 € (body 3.2.2 správy Európskej komisie a grafy č. 32 a 33 správy).

Štát nezabezpečí požadovanú efektivitu súdnictva

Nerešpektovanie záverov Európskej komisie a nezohľadňovanie súčasnej pozitívnej ekonomickej situácie, bude mať podľa členov rady za následok, že štát nezabezpečí požadovanú efektivitu súdnictva, reálne sa nemôže splniť schválený program vlády pre oblasť justície na obdobie rokov 2016 až 2020 a výrazne sa sťaží vytváranie nevyhnutných podmienok na zlepšenie vymožiteľnosti práva v prospech občanov a podnikateľov.

Zdôrazňuje, že postup ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky predložením návrhu prioritných výdavkových titulov za súdnictvo na roky 2018 až 2020 len čiastočne zlepší situáciu v súdnictve, ale neodstráni poddimenzovanosť rozpočtu pre zabezpečenie efektivity súdnictva.

Zvýšenie platov zamestnancov súdov je nevyhnutné

Súdna rada SR navrhla v záujme dobrého fungovania justičného systému uvoľniť finančné prostriedky na zvyšovanie platov zamestnancov formou osobných príplatkov, ak sa má dodržať záver Európskej komisie, že bez dostatočného počtu pracovníkov s potrebnou kvalifikáciou a zručnosťami je ohrozená kvalita konaní a rozhodnutí.

Vedia kompetentní, koľko máme sudcov na Slovensku?

Súdna rada vo svojom aktuálnom uznesení tiež upozornila na rozdiely pri uvádzanom limite počtu sudcov v návrhu rozpočtu - 1349 sudcov, s údajmi o prehľade počtu sudcov a zamestnancov súdov k 31. máju 2017 (záväzný rozpis počtu miest sudcov - 1426).

Budova na Župnom námestí v Bratislave

K návrhu limitov príjmov a výdavkov rozpočtovej kapitoly Kancelárie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na roky 2018 až 2020, Súdna rada SR vyslovila podporu návrhu rozpočtu a stotožnila sa s navrhovaným presunom správy budovy na Župnom námestí do správy Kancelárie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky od 1. januára 2018 a uvoľnením týchto priestorov ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky v priebehu roka 2018.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1246

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: