Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Spor Macejková vs. Žitňanská

najpravo.sk • 7.3. 2012, 19:58

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková reagovala na vyjadrenia ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky Lucie Žitňanskej, ktoré odzneli na tlačovej konferencii 1. marca 2012. Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu SR prinášame v plnom znení:

„Vážená pani ministerka,

Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd") sa ako nezávislý súdny orgán ochrany ústavnosti nemieni nechať vtiahnuť do predvolebného zápasu politických strán, a práve preto musím reagovať na Vaše vyjadrenia, ktoré odzneli na tlačovej konferencii 1. marca 2012 a ktorými ste obvinili ústavný súd z nečinnosti. Tieto Vaše vyjadrenia sú neopodstatnené, nepravdivé a zavádzajúce.

Podľa agentúr TASR a SITA ste uviedli, citujem: „Od novembra 2010 tam leží druhý disciplinárny návrh na Harabina, konanie je prerušené, nedeje sa tam vôbec nič. V auguste bola podaná ďalšia disciplinárka, nedeje sa nič. V novembri 2011 sa tam obrátil Čentéš, nedeje sa vôbec nič. Je to desivé."

Tieto Vaše vyjadrenia považujem iba za vyjadrenia političky, nie právničky a už vôbec nie ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky (ďalej len „ministerka spravodlivosti"), a to z toho dôvodu, že je to práve ústavný súd, ktorý poskytuje Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo spravodlivosti") veľké množstvo informácií, podkladov, rozborov, analýz, prehľadov, ktoré by v prípade ich využívania ministerstvom spravodlivosti a Vami, pani ministerka spravodlivosti, umožnili výrazne skvalitniť prácu v justícii. Žiaľ, nedialo a nedeje sa.

Pre Vašu ešte lepšiu informovanosť Vám musím pripomenúť niektoré fakty v súvislosti s návrhmi, o ktorých ste nepravdivo tvrdili, že sa v nich nekoná.

A/ Vo veci disciplinárnych návrhov voči predsedovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky

Druhý návrh v poradí:

Ústavný súd dňa 14. decembra 2011 vo veci sp. zn. PL. ÚS 93/2011 uznesením rozhodol, že konanie prerušuje, pretože predchádzajúce uznesenie sp. zn. PL. ÚS 92/2011 z 29. júna 2011 bolo napadnuté sťažnosťou predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dňa 20. septembra 2011 na Európskom súde pre ľudské práva.

Listom č. ECHR-LE7.1bR z 3. októbra 2011 tajomník III. sekcie Európskeho súdu pre ľudské práva Santiago Quesada oznámil, že žiadosti predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyhovuje a vec bude prednostne prerokovaná.

Európsky súd pre ľudské práva 25. januára 2012 notifikoval vláde Slovenskej republiky sťažnosť predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky č. 58688/11 proti Slovenskej republike a požiadal o odpovede na otázky.

Tretí návrh v poradí:

Ústavný súd zaevidoval sťažnosť pod sp. zn. Rvp 1992/2011. Ministerstvom spravodlivosti dňa 13. októbra 2011 boli vznesené námietky predpojatosti voči trom sudcom a predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dňa 3. februára 2012 voči piatim sudcom pléna ústavného súdu. Vec je pripravená na prerokovanie v pléne.

Štvrtý návrh v poradí:

Ústavný súd vo veci sp. zn. PL. ÚS 116/2011 dňa 14. decembra 2011 rozhodoval o námietkach predpojatosti podaných predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dňa 1. decembra 2011 voči piatim sudcom a ministerkou spravodlivosti dňa 5. decembra 2011 voči trom sudcom pléna ústavného súdu.

Plénum ústavného súdu vylúčilo z prerokúvania a rozhodovania v danej veci troch sudcov. Vec je pripravená na prerokovanie v pléne.

B/ Vo veci sťažnosti fyzickej osoby Jozefa Čentéša

O sťažnosti vedenej pod sp. zn. Rvp 3901/2011, ktorá bola ústavnému súdu doručená 7. novembra 2011, rozhodne ústavný súd v najbližších dňoch.

Vážená pani ministerka,

zákonný postup ústavného súdu v uvedených konaniach ste označili za nečinnosť. Ak podľa Vás uvedené fakty svedčia v konaní v daných veciach o nečinnosti, tak Vás musím upozorniť na ďalšie skutočnosti, ktoré by ste ako ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka politickej strany mali zohľadniť – skôr ako začnete verejnosti podsúvať nekorektné informácie.

Ak by ste v týchto dňoch venovali viac pozornosti svojej práci ako ministerky spravodlivosti, a nie predvolebným mítingom, určite by ste si našli čas na to, aby ste sa oboznámili s dokumentom „Ochrana ústavnosti a Ústavy Slovenskej republiky v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky za rok 2011" – (www.concourt.sk v časti Dokumenty – Dokument č. 5/2012), ktorý Vám bol doručený. Z uvedeného dokumentu by ste zistili, že v roku 2011 bolo ústavnému súdu doručených 4277 návrhov a sťažností. Ústavný súd v roku 2011 rozhodol 3428 podaní. Jeden sudca ústavného súdu za rok 2011 rozhodol 263 podaní a priemerná dĺžka konania sa skrátila zo 157 dní v roku 2010 na 86 dní v roku 2011.

Bolo by nanajvýš korektné, keby ste priznali aj fakt, že ústavný súd Vás pravidelne v mesačných intervaloch informuje podrobnými prehľadmi (www.concourt.sk v časti Dokumenty):

- o rozhodnutiach ústavného súdu o porušení základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „ústava") a práva na prerokovanie veci v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „dohovor"),

- o rozhodnutiach ústavného súdu o porušení základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 ústavy, práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 dohovoru a podľa čl. 36 Listiny základných práv a slobôd,

- o výške priznaného finančného zadosťučinenia.

Vážená pani ministerka,

dávam Vám do pozornosti moju iniciatívu ako predsedníčky ústavného súdu. Konkrétne ide o Projekt „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátom (všeobecných súdov a orgánov činných v trestnom konaní)" – (www.concourt.sk v časti Dokumenty – Dokument č. 11/2010) vo vzťahu k všeobecným súdom, na základe ktorého máte vedomosť, že za rok 2011 ústavný súd vyslovil 209 nálezov o porušení čl. 48 ods. 2 ústavy a čl. 6 ods. 1 dohovoru a 109 nálezov o porušení čl. 46 ods. 1 ústavy, čl. 6 ods. 1 dohovoru a iných článkov ústavy všeobecnými súdmi (www.concourt.sk v časti Dokumenty – Dokument č. 5/2012).

S poľutovaním musím konštatovať nečinnosť ministerstva spravodlivosti vzhľadom na hore uvedené, pretože Slovenská republika musí za túto nečinnosť všeobecných súdov z peňazí daňových poplatníkov zaplatiť len za rok 2011 primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 971 449,33 €, pričom na čele ministerstva spravodlivosti stojíte práve Vy a práve Vy máte všetky zákonné možnosti na to, aby sa takéto porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 ústavy eliminovalo.

Spomínanými vyjadreniami na tlačovej konferencii ste sa pridali k tým politikom, ktorí sa častokrát uchyľujú k nepodloženým reakciám a vyhláseniam na adresu rozhodovacej činnosti ústavného súdu. Pokladám to za veľmi zlý a nebezpečný jav, pretože nimi manipulujete verejnou mienkou a svojím spôsobom tak vytvárate tlak na rozhodovaciu činnosť ústavného súdu. Je to o to nebezpečnejšie, že tieto neobjektívne a zavádzajúceho vyhlásenia podávate širokej verejnosti ako právne vzdelaná osoba, navyše vo funkcii ministerky spravodlivosti.

Podľa čl. 124 ústavy je ústavný súd nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti a môžem Vás i spoločnosť ubezpečiť, že i napriek mediálnym a politickým tlakom si zachovával, zachováva a bude zachovávať svoju nezávislosť.

S úctou

JUDr. Ivetta Macejková

predsedníčka Ústavného súdu

Slovenskej republiky"

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1291

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: