Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Harabin: Žitňanská znefunkčnila disciplinárny súd

najpravo.sk • 22.12. 2011, 12:24

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská znefunkčnila podľa predsedu Súdnej rady Štefana Harabina novelou zákona o sudcoch od januára 2012 disciplinárny súd.

„Toto je v priamom prenose dôkaz toho, že ministerka Žitňanská nevie čo robí. Presadila sama zákon a nedokázala ani splniť vlastné pravidlá," vyhlásil predseda Súdnej rady Štefan Harabin.

Národná rada Slovenskej republiky schválila 29. novembra 2011 zákon č. 467/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony s tým, že zákon nadobúda účinnosť 1. januára 2012.

Novinka z dielne Žitňanskej, ktorú nepodpísal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič okrem iného ukladá povinnosti Súdnej rade, ktoré sa nedajú do účinnosti zákona stihnúť. Napríklad Súdna rada Slovenskej republiky podľa platného zákona vyzýva oprávnené subjekty na predloženie kandidátov do disciplinárnych senátov a podľa zákona im uloží lehotu nie kratšiu ako 45 dní.

„Museli by sme mať stroj času. Zrejme sa už na ministerstve oslavuje a tak nestihli dopísať prechodné ustanovenia do zákona," vysvetlil Harabin.

Podľa zákona existujú tri databázy, z ktorých sa bude tvoriť disciplinárny senát. Ide o nominantov ministerky spravodlivosti, Národnej rady SR a sudcovských rád. V súčasnosti práve databáza členov disciplinárneho senátu, ktorých navrhuje ministerka spravodlivosti nespĺňa základné kritériá, aby mohol byť disciplinárny senát vytvorený náhodným výberom. Pretože v každej databáze musí byť minimálne päť členov, z toho dvaja z nich nesmú byť sudcovia. V súčasnej dobe v databáze ministerky je iba jeden kandidát nesudca. Na základe nových pravidiel nie je možné zložiť náhodným výberom zákonný disciplinárny senát.

„Justičná sabotáž pokračuje na čo doplácajú len a len občania. Ministerka Žitňanská by sa mohla začať konečne venovať aj justícii a problémom občanov nie len mojej osobe," dodal Harabin.

Zdroj: Tlačová správa Súdnej rady SR na www.sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1252

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: