Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké sú priority rozpočtu EÚ na rok 2014?

najpravo.sk • 20.11. 2013, 15:19

Európsky parlament v stredu schválil rozpočet EÚ na rok 2014. Tento rozpočet je výsledkom dohody z rokovaní s Radou z minulého týždňa. Platby na rok 2014 boli oproti pôvodnej pozícii Rady navýšené o 500 miliónov EUR na celkových 135,5 miliárd eur. Úroveň záväzkov bola stanovená na 142,6 miliárd EUR, čo je v súlade s návrhom rozpočtu, ktorý predložila Komisia.

Po nočnom pondelkovom rokovaní sa Parlament s Radou v utorok 12. novembra dohodli, že výpadky v platbách vyriešia počas tohto fiškálneho roka. Pre Parlament to bola podmienka na schválenie dlhodobého rozpočtu (Viacročného finančného rámca - VFR) pre obdobie 2014 - 2020. Poslanci chceli zabrániť tomu, aby EÚ začínala prvý rok nového VFR v deficite. VFR bol schválený včera.

Poslanci tiež zaistili, že EÚ odškodní obete katastrofálnych záplav a sucha z roku 2013 a že priority Parlamentu v oblastiach ako zamestnanosť, výskum a inovácie, riadenie hraníc a humanitárna pomoc dostanú v roku 2014 zaslúžený priestor.

Anne Jensen (ALDE, DK) spravodajkyňa pre rozpočet na rok 2014, opísala výsledný rozpočet ako "úsporný", vzhľadom k tomu, že je o 6 % nižší ako tohtoročný rozpočet. "Som ale rada, že sa nám podarilo získať viac financií pre prorastové politiky vo výskume, vzdelávaní a inováciách a tiež humanitárnu pomoc pre Blízky východ," dodala.

Viac prostriedkov pre pracovné miesta, výskum, inovácie a vzdelávanie

Rada súhlasila s požiadavkami Parlamentu na navýšenie prostriedkov pre boj s rýchlo rastúcou nezamestnanosťou mladých ľudí naprieč EÚ. Investície do oblastí politík, ktoré by mali zvýšiť ekonomický rast, napríklad do výskumu (Horizont 2020), digitálnej agendy, malých a stredných podnikov (COSME) a vzdelávania (Erasmus +) budú tiež v porovnaní s pôvodným návrhom Rady podstatne vyššie.

Správa hraníc, podpora žiadateľom o azyl a humanitárna pomoc utečencom

Parlamentu sa tiež podarilo získať podporu členských štátov EÚ na posilnenie unijnej agentúry pre správu vonkajších hraníc FRONTEX a Európsky podporný úrad pre otázky azylu. Agentúra EUROPOL bude tiež posilnená, aby sa mohla venovať svojim novým úlohám v oblasti boja s počítačovou kriminalitou.

Parlament zaistil tiež väčší objem financií, aby mohla EÚ plniť svoje medzinárodné záväzky na Blízkom východe prostredníctvom Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) a tiež vzhľadom k rastúcemu množstvu utečencov zo Sýrie.

Parlament súhlasí s požiadavkami Rady ohľadom Cypru

Parlament naopak vyjadril súhlas s prianím členských štátov navýšiť finančnú pomoc Cypru, ktorá bola súčasťou záchranného balíčka schváleného v čase, keď bol na pokraji platobnej neschopnosti.

Čo ďalej?

Rada schválila rozpočet pre rok 2014 včera na Rade pre všeobecné záležitosti.

Včerajší súhlas Parlamentu s VFR otvoril cestu pre jeho konečné hlasovania o jednotlivých programoch EÚ, z ktorých sa mnohé uskutočnia tento týždeň. Ich schválenie je posledným krokom potrebným na to, aby nové programy mohli byť spustené včas 1. januára 2014.

Rozpočet bol odsúhlasený 494 hlasmi za, 158 bolo proti a 13 poslanci sa zdržali. 

Zdroj: www.europskyparlament.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 999

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: