Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozhodnutie o zákone o štátnom občianstve možno očakávať už na jeseň

najpravo.sk • 9.9. 2013, 18:03

V súvislosti s verejným zhromaždením, ktoré sa 1. septembra 2013 uskutočnilo pred budovou Ústavného súdu Slovenskej republiky za účelom „podpory dvojitého občianstva" a zároveň v súvislosti s medializovanými názormi účastníkov konania na údajnú nečinnosť ústavného súdu pri rozhodovaní vo veci podania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republikyvedeného pod sp. zn. PL. ÚS 11/2012, ústavný súd vydal nasledovné vyhlásenie:

Ústavnému súdu bolo podanie skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nesúladu ustanovení § 9 ods. 1 písm. b), § 9 ods. 16, § 9 ods. 19, § 9b ods. 1 písm. d) a § 9b ods. 2 zákona NR SR č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky v znení zákona č. 250/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov s Ústavou SR doručené 22. septembra 2011.

Sudca spravodajca Ľubomír Dobrík, ktorému bolo toto podanie náhodným výberom pridelené, ho pripravil na predbežné prerokovanie do pléna ústavného súdu, ktoré ho 4. júla 2012 prijalo na ďalšie konanie.

Dĺžka konania pred ústavným súdom vždy závisí od povahy a zložitosti danej veci. Súčasťou konania o súlade právnych predpisov je vyžiadanie si stanovísk od viacerých orgánov. V súčasnosti sudca spravodajca pripravuje návrh rozhodnutia na prerokovanie plénom ústavného súdu. Presný termín prerokovania zatiaľ nie je známy, ale vzhľadom na celkový stav príprav, je možné očakávať rozhodnutie v tejto veci v jesenných mesiacoch.

„Ústavný súd prikladá dotknutému podaniu skupiny poslancov rovnakú dôležitosť ako všetkým ostatným veciam, v ktorých rozhoduje. Dĺžka prípravy rozhodnutia je dôkazom precíznosti a zodpovednosti, ktorou ústavný súd k podaniu pristupoval, nie prejavom jeho nečinnosti," zdôraznila predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková. 

Zdroj: TS Ústavného súdu SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1607

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: