Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Profesorka Patakyová bola zvolená za sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

najpravo.sk • 31.5. 2015, 21:24

Stále zastúpenie Slovenskej republiky pri Európskej únii zaslalo v apríli 2015 Súdnej rade SR výzvu generálneho sekretariátu Rady EÚ na nomináciu kandidátov na sudcov Všeobecného súdu EÚ. Výzva Generálneho sekretariátu Rady EÚ sa týkala pravidelnej obmeny sudcov Všeobecného súdu Európskej únie, ako aj pripravovanej prvej etapy navyšovania počtu sudcov Všeobecného súdu EÚ (o pripravovanom navyšovaní počtu sudcov tohto súdu si prečítajte článok TU).

K 31. augustu 2016 uplynie funkčné obdobie štrnástich sudcov Všeobecného súdu EÚ, pričom medzi sudcami, ktorých funkčné obdobie uplynie k uvedenému dátumu je aj slovenský zástupca, doktor Juraj Schwarcz.

Pokiaľ ide o pripravovanú etapu navyšovania sudcov Všeobecného súdu EÚ, Generálny sekretariát Rady EÚ pripomenul, že reforma počíta s nástupom prvej skupiny dvanástich dodatočných sudcov už k 1. septembru 2015. Nakoľko medzi 12 členskými štátmi, ktorých kandidáti obsadia posty dodatočných sudcov už v prvej etape, je aj Slovenská republika, bolo potrebné, aby bol predložený aj slovenský návrh kandidáta na tzv. dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie.


Súdna rada na 31. zasadnutí, ktoré sa konalo 28. mája 2015 zvolila kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie – „pravidelná obmena“  JUDr. Juraja Schwarcza, PhD. a kandidátku na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie – „dodatočný sudca“ prof. JUDr. Máriu Patakyovú, CSc.

Čo prekvapilo v Luxemburgu JUDr. Schwarcza

Na otázku predsedníčky Súdnej rady SR, vzhľadom na pôsobenie doktora Schwarcza na všeobecných súdoch Slovenskej republiky a Všeobecného súdu Európskej únie, čo ho prekvapilo, potešilo a čo by mohol ponúknuť všeobecným súdom Slovenskej republiky pre ich činnosť, JUDr. Schwarcz uviedol si myslí, že po tom čo prišiel v roku 2009 na Všeobecný súd EÚ, čo ho pozitívne prekvapilo, je mimoriadne úsilie venované kvalite práce. Rozhodovacia činnosť v komore, resp. senáte je kolektívnou prácou. Ak senát pracuje v 3 alebo 5 člennom zložení, konkrétna vec je študovaná nie 3, ale 6 alebo 10 skúsenými právnikmi, je to vyššou zárukou kvalitnejšieho rozhodnutia. Významným prostriedkom zabezpečenia kvality je predbežná správa, ktorú vypracúva sudca spravodajca - dáva obraz ostatným členom senátu o veci, ktorá je na programe konania. Významným prostriedkom je i práca lektorov, tzv. lektori rozsudkov, ich úlohou je po tom, čo vydá senát rozhodnutie, prečítať ho, či je zabezpečená logická štruktúra. Nejde o právne preskúmavanie veci. Pred tým, než sa rozhodnutie vyhlási, prejde korektúrou gramatiky. Rešerš môže zabezpečiť informácie o právnych otázkach, napr. pri kauze, kde bolo treba zabezpečiť znalosti o belgickom pracovnom práve. Toto všetko niečo stojí, nevie si toto predstaviť na okresnej alebo krajskej úrovni, je to veľa prostriedkov na mzdy a pod. Tieto možnosti ho v Luxemburgu prekvapili. Dnes to považuje za samozrejmé, ale v tom čase to bolo pre neho prekvapenie.

Prof. Patakyová: Pozícia sudcu predstavuje vyvrcholenie profesionálnej dráhy právnika

Návrh na kandidátku prof. Patakyovú predložil docent Ďurica, pričom uviedol, že ako člen súdnej rady cítil zodpovednosť nájsť kandidáta a vykonať úspešnú voľbu. Slovensko má podľa docenta Ďuricu podľa zložitých kritérií deficit osobností na tieto posty. Hľadal osobnosti v akademickom prostredí a inšpiroval sa Českou republikou. Uviedol, že profesorku Patakyovú pozná ako osobnosť i z pohľadu hodnôt, venuje sa európskemu právu. Dospel k záveru, že kandidátka spĺňa predpoklady, keďže je jednak uznávanou autoritou a spĺňa podmienky na zastávanie najvyšších súdnych funkcií, u nás i v zahraničí.

Ako uviedla profesorka Patakyová, príprava životopisu ku kandidatúre bola v jej pracovnom živote výnimočným medzníkom. Pozícia sudcu predstavuje podľa nej vyvrcholenie profesionálnej dráhy právnika. Podľa rozhodnutia Valného zhromaždenia Európskej siete súdnych rád v roku 2007 je sudcovská etika charakterizovaná hodnotami a vlastnosťami sudcu (bezúhonnosť, nestrannosť, rešpekt, schopnosť počúvať, nestranné zaobchádzanie...). Vymenovala tiež hodnoty, ktoré sudca musí spĺňať. Dodala, že ako vysokoškolský učiteľ, sa snaží vnášať tieto hodnoty do svojho života.

Súdny dvor Európskej únie sídli v Luxemburgu a skladá sa z troch súdov: Súdneho dvora, Všeobecného súdu (zriadeného v roku 1988) a Súdu pre verejnú službu (zriadeného v roku 2004).

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: Pojednávanie Všeobecného súdu - trojčlenný senát (Zdroj: Súdny dvor Európskej únie)

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1308

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: