Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prijaté opatrenia k pozastaveniu akreditácie na Fakulte práva

najpravo.sk • 12.6. 2015, 13:23

Ako sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali 10. júna 2015, Minister Juraj Draxler pozastavil Paneurópskej vysokej škole právo udeľovať absolventom študijného programu „právo“ akademický titul (zjednodušene pozastavil akreditáciu) v dennej, aj v externej forme štúdia, a to v prípade bakalárskych študijných programov, ako aj magisterských študijných programov. Fakulta preto v súčasnosti nesmie prijímať nových študentov. Študenti, ktorí boli prijatí pred pozastavením akreditácie, však môžu zatiaľ riadne dokončiť štúdium.

Fakulta práva PEVŠ požiadali listom toho istého dňa ministra, aby podľa § 83 ods. 9 zákona o vysokých školách požiadal Akreditačnú komisiu o čo najskoršie overenie výsledku opatrení prijatých vysokou školou a po kladnom vyjadrení Akreditačnej komisie obnovil platnosť priznaných práv tak, aby ešte v akademickom roku 2015/2016 mohla Fakulta práva PEVŠ prijať študentov do 1. ročníka prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia.

List Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, ktorý poslala ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v ktorom ho informuje o prijatých opatreniach v súvislosti s pozastavenou akreditáciou vám prinášame v plnom znení:

„Rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky bolo dňa 04.05.2015 rozhodnuté, že sa pozastavuje platnosť priznaného práva udeľovať akademický titul bakalár absolventom študijného programu s názvom „právo“ Fakulte práva Paneurópskej vysokej škole v dennej aj externej forme štúdia.

Vyššie uvedeným rozhodnutím minister rozhodol aj o pozastavení platnosti priznaného práva udeľovať akademický titul magister absolventom študijného programu s názvom „právo“ Fakulte práva Paneurópskej vysokej škole v dennej aj externej forme štúdia. Tieto rozhodnutia nám boli doručené dňa 21.05.2015.

Minister vychádzal v rámci výrokovej časti uvedených rozhodnutí z „vyjadrení Akreditačnej komisie“, pričom práve tieto závery a vyjadrenia Akreditačnej komisie Paneurópska vysoká škola opakovane a oficiálne spochybnila.V tejto súvislosti uvádzame, že z textu rozhodnutí nie je možné identifikovať nedostatky, ktoré minister vníma ako okolnosti, pre ktoré pozastavil platnosť priznaných práv, pričom všeobecný odkaz na „vyjadrenia Akreditačnej komisie“ v tomto smere považujeme za nepresné a vo svojej podstate spôsobujúce nevykonateľnosť rozhodnutia.

I napriek uvedenému, Paneurópska vysoká škola s odkazom na závery z 80. a 83.zasadnutia Akreditačnej komisie zverejnených na jej webovom sídle www.akredkom.sk 14.04.2015 tieto preskúmala a konštatuje k nim nasledovné: Predmetom oboch rokovaní Akreditačnej komisie boli závery pracovnej skupiny pre oblasť 7 právo a medzinárodné vzťahy, ktorej obsahom bolo preverenie dodržiavania kritérií, za ktorých bolo Fakulte práva PEVŠ priznané právo uskutočňovať, organizovať a zabezpečovať vysokoškolské vzdelávanie v študijnom programe „právo“ v 1. a 2. stupni na pracoviskách v Žiline, Ostrave, Brne a Prahe. Žiadne z vytýkaných nedostatkov sa netýkali poskytovania vysokoškolského štúdia v sídle vysokej školy (Bratislava). Dodávame, že na rokovaniach Akreditačnej komisie, na ktorých boli vydané uvedené uznesenia, sme nemali možnosť sa zúčastniť.

Paneurópska vysoká škola reagovala na tieto závery Akreditačnej komisie listami zo dňa 07.10.2014, 16.12.2014 a 20.04.2015, v ktorých sme poskytli právnu aj skutkovú argumentáciu viažucu sa k vytýkaným nedostatkom. O spôsobe, ako naložila Akreditačná komisia s predmetnými pripomienkami pred formulovaním záverov vo vzťahu k ministrovi, Paneurópska vysoká škola nebola žiadnym spôsobom upovedomená. Po vydaní rozhodnutí ministra uvedených vyššie v tomto liste, Paneurópska vysoká škola podala dňa 25.05.2015 ministrovi podnet na preskúmanie a zrušenie jeho rozhodnutí – č. k.: 2015-4545/21246:10-15A0 zo dňa 04.05.2015.

V tomto podnete – okrem iného – uvádzame, že opatrenia viažuce sa k záverom z 80. a 83. zasadnutia Akreditačnej komisie Paneurópska vysoká škola už implementovala, pričom o tejto skutočnosti sa mohol minister presvedčiť aj z úradnej moci, a to nahliadnutím do komplexného akreditačného spisu Paneurópskej vysokej školy, ktorý bol ministerstvu predložený dňa 27.02.2015.Minister bol na predmetný akreditačný spis, z ktorého jednoznačne vyplýva, že dôvody, ktoré by inak mohli byť dôvodmi pre pozastavenie platnosti priznaného práva, upozornený ešte pred vydaním rozhodnutia ministra vo veci.

Správna rada PEVŠ a PEVŠ, n. o. rozhodla – s odkazom na závery Akreditačnej komisie – o ukončení uskutočňovania študijného programu „právo“ (ako celku) na pracoviskách mimo sídla školy, t.j. v Žiline, Prahe, Brne a Ostrave. Vzhľadom na skutočnosť, že výhrady Akreditačnej komisie viažuce sa k jej 80. a 83. zasadnutiu sa týkali výlučne výučby poskytovanej Paneurópskou vysokou školou na jej pobočkách, Paneurópska vysoká škola má za to, že okolnosti, pre ktoré minister rozhodol tak, ako je to uvedené vo výrokovej časti jeho rozhodnutí, boli v zmysle § 83 ods. 9 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách (v účinnom znení) v plnom rozsahu odstránené.

S odkazom na vyššie uvedené navrhujeme, aby minister podľa § 83 ods. 9 zákona o vysokých školách – požiadal Akreditačnú komisiu o čo najskoršie overenie výsledku opatrení prijatých vysokou školou a po kladnom vyjadrení Akreditačnej komisie obnovil platnosť priznaných práv tak, aby ešte v akademickom roku 2015/2016 mohla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy prijať študentov do 1. ročníka prvého stupňa aj druhého stupňa vysokoškolského štúdia."

Zdroj: Paneurópska vysoká škola
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1147

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: