Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Doc. JUDr. Ján Cirák, CSc. bol dnes vymenovaný prezidentom SR za profesora

najpravo.sk • 2.12. 2013, 20:33

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes vymenoval 45 vysokoškolských profesorov. Na slávnostnom vymenovacom akte bol prítomný prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár, predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško, generálny riaditeľ Sekcie vysokých škôl ministerstva školstva Peter Plavčan a predseda Akreditačnej komisie ministerstva školstva Ľubor Fišera.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore zablahoželal novovymenovaným profesorom. Zdôraznil, že byť nositeľom takéhoto poslania nemôže byť každý. „Môže ním byť iba ten, kto si dáva v živote a profesii najvyššie ciele a pre ich dosiahnutie je schopný a aj povinný vzdať istého pohodlia, odovzdať veľmi veľa a častokrát pracovať viac a intenzívnejšie než ostatní," povedal prezident. Pre potrebu zveľaďovania Slovenska zdôraznil, že byť vzdelaný a mať dostatok informácií znamená vedieť sa orientovať v čoraz komplikovanejšom svete, ktorého sme všetci súčasťou. Popri rodine je to práve škola, ktorá mu tieto informácie o reálnom a nie virtuálnom živote môže poskytnúť.

Ivan Gašparovič pripomenul profesorom veľkú zodpovednosť za formovanie profesionálnej a čiastočne aj životnej kariéry mladých ľudí, z ktorých mnohí si nakoniec nezvolia vlastnú domovinu pre svoje profesionálne i rodinné uplatnenie. Aj keď často z dôvodov, ktoré ho k tomu donútia a pre možnosti, ktoré im európsky i svetový pracovný trh dáva.

„No častokrát tu zohráva rolu kvalita vzdelania. Je preto opodstatnené, aby sa všetci, ktorí sa angažujú v oblasti vysokoškolskej vedy a vzdelávania zamýšľali nad tým, či v konečnom dôsledku menej neznamená viac. Či je vzdelanie, podobne ako zdravie primárne tovarom, teda ekonomickou kategóriou, alebo vyšším princípom," povedal v závere príhovoru prezident. Vyslovil presvedčenie, že novovymenovaní profesori budú súčasťou generačnej výmeny, „ale aj procesu zvyšovania kvality vysokoškolského vzdelávania, o ktorú nám predovšetkým ide," uviedla hlava štátu v súvislosti s budúcoročným procesom komplexnej akreditácie vysokých škôl.

Za novovymenovaných profesorov sa prihovoril Ján Cirák. V príhovore sa poďakoval za dôveru a ocenenie vedeckej a pedagogickej práce na vysokých školách. „Dnes už všetci vieme, že vedecko-pedagogický titul – vysokoškolský profesor - sa nezískava bez odriekania, sebaobetovania, nezlomnosti, ani bez nečakaných nepríjemností," povedal. Ján Cirák ďalej uviedol, že novovymenovaní profesori si uvedomujú náročnosť a zložitosť povinností, ktoré preberajú na seba prevzatím diplomu z rúk prezidenta Slovenskej republiky. Ján Cirák ubezpečil hlavu štátu, že vysokoškolskí profesori vyvinú všetko úsilie, aby získané posty so cťou obhájili tak „aby sme sa do pamäti jednotlivcov, fakúlt, škôl, či generácií našich študentov zapísali ako morálne bezúhonné a odborne vysokokvalifikované osobnosti vo svojich odboroch." Ján Cirák v závere svojho príhovoru vyzdvihol dlhodobý zástoj prezidenta Ivana Gašparoviča pri podpore vzdelania, výskumu, zvýšenia spoločenskej prestíže vysokoškolských pedagógov vrátane ich morálneho a finančného ohodnotenia.

Prof. JUDr. Ján Cirák, CSc., ktorý momentálne pôsobí ako vedúci Ústavu súkromného práva na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy a zároveň aj ako vedúci oddelenia občianskeho práva na Katedre súkromného práva Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, bol dnes jediným právnikom, ktorý si prevzal z rúk prezidenta vymenovací dekrét, a to konkrétne v odbore občianske právo.

Zdroj: prezident.sk, prf.umb.sk, paneurouni.com
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1214

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: