Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Skomplikuje sa proces založenia spoločnosti?

PR • 6.7. 2012, 01:43

Založiť spoločnosť podľa doterajších podmienok je relatívne jednoduché a rýchle. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti outsourcingu účtovníctva, daňového poradenstva a spracovania miezd, odhaľuje možné následky, ktoré prinesie návrh daňovej novely, ktorej účinnosť sa plánuje od 1. októbra 2012.

Od októbra si nebude môcť založiť spoločnosť s ručením obmedzeným osoba, voči ktorej bude evidovaný daňový nedoplatok presahujúci 170 €. Finančný orgán tak bude zasahovať do procesu založenia spoločnosti. A nielen to. Vyjadrenie správcu dane bude potrebné vyžiadať aj pri prevode tzv. väčšinového obchodného podielu, t.j. pri prevode obchodného podielu spojeného aspoň s polovicou hlasov spoločníkov. Súhlas správcu dane so zápisom prevodu do obchodného registra bude musieť spoločnosť doložiť tak za pôvodného spoločníka ako aj za nového spoločníka – nadobúdateľa.

„Daňový alebo colný úrad tento súhlas nevydá, ak bude voči daňovému subjektu evidovať daňový nedoplatok presahujúci 170 €. Bez súhlasu správcu dane obchodný register žiadosti navrhovateľa nevyhovie a návrh na zápis odmietne," uviedla Zuzana Chmeľová, advokátka.

Daňový právny predpis však neupravuje v akej lehote by mal správca dane žiadosť spoločnosti vybaviť, čo je určitý procesný nedostatok, ktorý môže neželane predĺžiť celú registráciu. Obdobne sa bude postupovať aj pri rozdelení väčšinového obchodného podielu.

V ktorých prípadoch nebude potrebný súhlas správcu dane?

Ak spoločník v dôsledku zrušenia spoločnosti bez likvidácie prestane byť spoločníkom a dôjde k prevodu jeho obchodného podielu, súhlas správcu dane nebude potrebný. To znamená, že pri prevode obchodného podielu v rámci fúzií nebude spoločnosť povinná vyžiadať si potvrdenie zo strany finančného úradu.

„Z tejto povinnosti bude rovnako vyňaté nadobudnutie vlastného väčšinového obchodného podielu spoločnosťou a tiež prípady, kedy spoločnosť prevádza vlastný väčšinový obchodný podiel, ako aj prípady, kedy je spoločníkom zahraničná osoba," uviedla Zuzana Chmeľová.

Pri spomínaných výnimkách spoločnosť nahradí súhlas správcu dane písomným vyhlásením spoločníka a nadobúdateľa o tom, že nemá povinnosť stanovenú touto plánovanou novelou Obchodného zákonníka.

Účinky prevodu väčšinového obchodného podielu

Novelou sa explicitne stanovuje účinnosť prevodu väčšinového obchodného podielu, a to odo dňa registrácie prevodu do obchodného registra. Pri prevode menšinových obchodných podielov sa účinnosť bude spravovať doterajšími ustanoveniami, t.j. účinky prevodu nastanú voči spoločnosti odo dňa doručenia zmluvy o prevode obchodného podielu, prípadne neskoršou účinnosťou zmluvy. 

Zdroj: TS Accace 
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1697

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: