Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Majiteľov eseročiek čakajú ďalšie zmeny

PR • 16.12. 2012, 20:29

Aké zmeny v praxi nastanú po 1.1.2013 pre majiteľov eseročiek? Aké budú mať dôsledky pre podnikateľské prostredie a čo od týchto zmien môžeme očakávať? Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd a daňového poradenstva, pripravila zhrnutie najvýznamnejších zmien, ktoré sa budú dotýkať majiteľov spoločností s ručením obmedzeným od januára 2013.

Majitelia a spoločníci v spoločnostiach s ručením obmedzeným (s.r.o.) budú v roku 2013 vystavení finančnému tlaku. Predovšetkým zmeny v zákonoch o dani z príjmov, zdravotnom a sociálnom poistení výrazne znížia ich očakávané príjmy.

Predmetné legislatívne zmeny budú mať vplyv na výrazné zníženie čistých príjmov spoločníkov s.r.o. z podnikania nimi vlastnenými spoločností. Dôvodom je najmä navrhované zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 % ako i schválené zvýšenie sadzby na zdravotného poistenia z príjmov vo forme dividend zo súčasných 10 % na 14 %.

„Okrem toho negatívne vnímame aj zavedenie tzv. "osobitného" vymeriavacieho základu na príjmy z dividend na účely zdravotného poistenia v sume 120-priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve z pred dvoch rokov, čo pre rok 2013 predstavuje sumu 94 320 €," uviedol Peter Pašek, Head of Advisory, Accace.

Rovnako negatívne môžeme vnímať aj zmeny vo výpočte odvodov v prípade dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru s následkom zvýšenia ceny práce v porovnaní s rokom 2012. Dôsledkom predmetných zmien môže nastať presun časti aktivít slovenských podnikateľov do krajín s výhodnejším systémom zdanenia, nárast tzv. čiernej práce v SR a postupné hľadanie iných foriem výplaty prebytočných likvidných prostriedkov s cieľom obchádzania plateniu odvodov na zdravotné poistenie.

O spoločnosti Accace

Accace je významná poradenská spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti outsourcingu účtovníctva, spracovania miezd a daňového poradenstva. Pridanú hodnotu komplexného portfólia služieb, inovatívne a efektívne riešenia poskytované spoločnosťou Accace oceňujú slovenské a zahraničné spoločnosti, ktoré sa chcú etablovať na slovenskom i zahraničnom trhu, ale i subjekty, ktoré sa snažia zefektívniť fungovanie svojej firmy využívaním outsourcingu. Vďaka svojmu dynamickému, zodpovednému a odbornému prístupu pri plnení potrieb svojich klientov je spoločnosť Accace vhodným partnerom pre dlhodobú spoluprácu. Na medzinárodnej úrovni je Accace členom Economist Corporate Network a KS International.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2664

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: