Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predsedníčka súdnej rady reaguje na aktuálne dianie v slovenskej justícii

najpravo.sk • 26.8. 2019, 17:27

Portál najprávo.sk vám prináša dnešné vyjadrenie predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej v plnom, nekomentovanom znení:

Súčasná doba je dobou zmien, ktoré majú dopad aj na justíciu. Formujú sa nové pravidlá, týkajúce sa vystupovania a správania sa sudcov na verejnosti, ktoré majú zároveň vplyv na fungovanie celej spoločnosti. V danom prípade by mala politika čo najmenej zasahovať do justičného stavu. Nie je žiaduce, aby sa politika robila na úkor justície, ktorá jej ako aj justičným orgánom môže viac uškodiť ako pomôcť. Nejde o výnimočnú situáciu, keďže tento jav zažíva justícia pravidelne a opakovane pred každými parlamentnými voľbami. Takýto typ politickej agendy je nežiaduci fenomén, ktorý poškodzuje slovenské súdnictvo a výrazne narúša jeho stabilitu. Justícia a zmeny v nej by sa mali naopak formovať len na základe dlhoročných medzinárodných skúseností a odporúčaní, právnych analýz, osvedčených príkladov zo zahraničia, či z overenej praxe.

Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, stojí za každým sudcom, ktorý vykonáva svoju funkciu poctivo a v súlade so zákonom. Sudca má zároveň právo žiť normálnym spoločenským a občianskym životom, komunikovať so svojim okolím a stretávať sa s priateľmi a známymi. „Čo sa však týka jednotlivcov, pokiaľ by sa preukázalo, že zneužili svoju funkciu a pôsobili v justícii mimo zákonný rámec, tak na nich sa budem pozerať prísne z možnosťou vyvodenia justičných sankcií“, tvrdí predsedníčka súdnej rady, Lenka Praženková. Sudca musí byť za každých okolností nestranný a nezaujatý. Nesmie byť ničím ovplyvnený, žiadnymi výhodami, záujmami politických strán, politických hnutí, ale i verejnou mienkou, či oznamovacími prostriedkami. Sudca nemôže podľahnúť žiadnemu tlaku, či vplyvu, ak sa tak stane, koná v rozpore so zákonom. V súčasnej situácii je potrebné poskytnúť priestor na to, aby sa podozrenia na konkrétnych jednotlivcov dôsledne vyšetrili v riadnom procese a aby sa odstránili všetky pochybnosti. Dopad ich prípadného negatívneho konania sa nesmie prenášať na celý sudcovský stav. „Každý sudca má nárok na riadny spoločenský život bez toho, aby sa obával, že mu z toho budú hroziť nejaké sankcie. Za takýmito sudcami budem vždy stáť a hájiť ich práva“, zdôrazňuje predsedníčka súdnej rady.

Predsedníčka súdnej rady udalosti dnešných dní vníma mimoriadne citlivo. Priznáva, že medializované informácie sú zarážajúce, prekvapivé a v príkrom rozpore s riadnym fungovaním justície. Zároveň dodáva, že ak sa tieto informácie ukážu ako pravdivé, bude to pre ňu veľkým sklamaním.

V týchto dňoch sa preto predsedníčka súdnej rady obracia na Úrad špeciálnej prokuratúry so žiadosťou o informáciu v právnej veci týkajúcej sa dotknutých sudcov na základe ktorej zváži svoje ďalšie kroky a postupy. Zároveň otvorí tému doteraz medializovaných informácií v rámci diskusie na riadnom zasadnutí súdnej rady, ktoré je naplánované na 23.9.2019. Predsedníčka súdnej rady si v tejto súvislosti chystá súhrn zákonných krokov, ktoré by bolo možné v tejto situácii vykonať s ohľadom na aktuálny stav medializovaných káuz.

Zdroj: sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 863

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: