Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmeny v súdnych a správnych poplatkoch od 1.9.2019

najpravo.sk • 31.8. 2019, 17:06

Dňa 1. septembra 2019 nadobudol účinnosť zákon č. 216/2019 Z. z., ktorým sa:

  • dopĺňa zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch a
  • dopĺňa zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov

Zmena v správnych poplatkoch

Novela zákona o správnych poplatkoch zavádza v zásade len jednu zmenu, a to rozšírenie oslobodenia od správnych poplatkov v ustanovení § 4, kde dopĺňa nový odsek 6, ktorý znie:

Od poplatkov sú oslobodené konania a úkony, ktorých predmetom je zmena priezviska po uzavretí manželstva; to neplatí, ak sa vydáva doklad urýchlene na žiadosť poplatníka.

Čo sa týka intertemporality, zákon zavádza ustanovenie, podľa ktorého z úkonov a konaní, ktorých predmetom je zmena priezviska po uzavretí manželstva, začatých do 31. augusta 2019 sa vyberajú poplatky podľa predpisov účinných do 31. augusta 2019, i keď sa stanú splatnými po 31. auguste 2019.

Zmena v súdnych poplatkoch

Vo veciach obchodného registra sa štandardne platí súdny poplatok vo výške 66 eur, a to z návrhu na zápis zmeny alebo na doplnenie akéhokoľvek počtu údajov týkajúcich sa jednej zapísanej osoby s výnimkou zmeny alebo doplnenia údajov v názve obce, v poštovom smerovacom čísle, v názve ulice alebo iného verejného priestranstva, prípadne s tým súvisiacej zmeny orientačného čísla alebo súpisného čísla, ak nedochádza k zmene jej sídla, miesta podnikania alebo bydliska.

Novela zavádza novú poznámku k položke 17 sadzobníka, ktorý obsahuje súdne poplatky vo veciach obchodného registra, podľa ktorej poplatok podľa písmena c) tejto položky sa neplatí, ak ide o návrh na zmenu priezviska zapísanej osoby po uzavretí manželstva.

Aj tu intertemporálne ustanovenie upravuje, že z úkonov a konaní navrhnutých alebo za konania začaté a právoplatne neukončené do 31. augusta 2019 sa vyberajú poplatky podľa predpisov účinných do 31. augusta 2019, i keď sa stanú splatnými po 31. auguste 2019.

Podpora tradičných rodín

Dôvodová správa uvádza, že tento zákon má za cieľ podporiť vytváranie tradičných foriem rodiny a uľahčiť finančnú situáciu manželov, a to oslobodením od správnych poplatkov za úkony alebo konania podliehajúce poplatkovej povinnosti podľa zákona o správnych poplatkoch, ale i súdneho poplatku podľa zákona o súdnych poplatkoch (zápis zmien do obchodného registra), ktoré bezprostredne súvisia s uzatvorením manželstva a následne zmenou priezviska jedného z manželov v dôsledku uzatvorenia manželstva.

Jedná sa o bezplatné vydanie všetkých druhov dokladov, o vydanie ktorých osoby požiadajú v dôsledku zmeny priezviska po uzavretí manželstva a tiež o zápis zmeny v obchodnom registri z tohto istého dôvodu.

Plánujú sa ďalšie zmeny v oblasti súdnych poplatkov

V legislatívnom procese sú ďalšie zmeny, ktoré by sa mali týkať súdnych poplatkov.

  • Plánovaná novela zákona č. 244/2002 Z. z. o rozhodcovskom konaní má taktiež vo svojom ďalšom novelizačnom článku meniť zákon o súdnych poplatkoch, a to v tom smere, že mieni zaviesť nový súdny poplatok za podanie návrhu na nedostatok právomoci rozhodcovského súdu vo výške 331,50 eura. Viac info TU.
  • V legislatívnom procese je aj poslanecký návrh, ktorým sa má rozšíriť oslobodenie od súdnych poplatkov aj o konania, ktoré sa všeobecne týkajú individuálnych pracovnoprávnych vzťahov, štátnozamestnaneckých pomerov a služobných pomerov. Viac info TU.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1710

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: