Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Daniela Švecová: Súdna moc musí byť nezávislá

najpravo.sk • 14.2. 2019, 18:48

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová a predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková poskytujú záštitu Medzinárodnej vedeckej konferencii Bratislavské právnické fórum 2019. Ide už o tradičnú každoročnú medzinárodnú konferenciu Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave z oblasti práva, ktorá prepája právnu teóriu s praxou. Cieľom tohtoročnej konferencie je upozorniť na nevyhnutnosť dodržiavania nezávislosti súdnej moci.

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová pri tejto príležitosti taktiež vystúpi s príspevkom k plenárnemu zasadnutiu, ktoré je súčasťou konferencie. Jeho ústrednou témou je Nezávislosť a etický rozmer výkonu súdnej moci.

„Budúcnosť súdnictva je postavená na dôvere občanov voči nemu. Prvoradou úlohou súdov je tak chrániť práva a slobody každého, čo je podľa môjho názoru možné dosiahnuť len nezávislým postavením súdnej moci. Mojou absolútnou prioritou z pozície predsedníčky Najvyššieho súdu SR je práve budovanie takejto dôvery,“  uviedla Daniela Švecová.

Hlavným cieľom konferencie je vytváranie priestoru a platformy na diskusiu medzi sudcami a ďalšími právnickými povolaniami na jednej strane a akademikmi na strane druhej.

Najvyšší súd SR a Súdna rada SR prinášajú na akademickú pôdu dôležité praktické poznatky priamo z výkonu súdnej moci. Aj takto chcú upozorniť na nutnosť dodržiavania nezávislej súdnej moci, a tiež poukázať na neustálu potrebu prítomnosti etickej stránky pri jej výkone.

Najvyšší súd SR považuje spoluprácu s akademickým prostredím za mimoriadne kľúčovú už dlhodobo.

Jednou z našich priorít je tiež budovanie spolupráce s právnickými fakultami slovenských univerzít s cieľom rozvoja právneho prostredia a povedomia na Slovensku,“ doplnila Daniela Švecová.

V súvislosti s touto ambíciou podpísal Najvyšší súd SR Memorandum o spolupráci s právnickými fakultami Univerzity Komenského v Bratislave, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a s právnickou fakultou Paneurópskej vysokej školy.

Bratislavské právnické fórum sa koná 14.-15. februára 2019 na pôde UK v Bratislave.

Zdroj: nsud.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 502

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: