Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia na Slovensku majú záujem hovoriť o problémoch v justícii

najpravo.sk • 22.7. 2019, 17:35

Sudcovia na Slovensku sa už tretí raz zapojili do európskeho prieskumu nezávislosti. Ten už od roku 2015 organizuje Európska sieť súdnych rád. Tretí ročník prieskumu je pre Slovensko o to významnejší, že sa môže pochváliť výrazne vyššou účasťou sudcov oproti minulým prieskumom. Výhodou silnej účasti je aj fakt, že dáta, ktoré z prieskumu vzišli, sú reprezentatívne a Súdna rada SR s nimi vie do budúcna pracovať.

Spomedzi sudcov z 25 členských krajín, slovenskí sudcovia patrili medzi siedmich najaktívnejších. „Z rozhovorov so sudcami som dospela k záveru, že majú záujem o fungujúcu justíciu, a že je v záujme každého z nich, aby ich postupy a  rozhodnutia požívali všeobecný rešpekt a dôveru“, tvrdí predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky - Lenka Praženková. Základnou premisou, ktorá z prieskumu vyplýva je,  že sudcovia na Slovensku majú záujem hovoriť o problémoch v justícii.

Personálne a materiálne vybavenie

Spôsob, akým sudcovia rozhodujú, závisí aj od pracovných podmienok. Mnohí sudcovia sa aj v prieskume vyjadrili, že sa cítia byť nezávislí a necítili nátlak na ich prácu. Mnoho objektívnych faktorov však ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu rozhodovania. V rôznych obdobiach existencie slovenského súdnictva mali sudcovia mnohokrát  nevyhovujúce pracovné podmienky. To sa negatívne odrazilo na rýchlosti konaní. Slovenské súdy sa tak ešte v súčasnosti musia vysporiadať s mnohými reštančnými vecami. Je to dôsledkom toho,  že politická moc v minulosti včas a riadne nereflektovala na požiadavky súdnictva, týkajúce sa personálneho a materiálneho vybavenia. Dnes na príklade neobsadenia Ústavného súdu SR verejnosť vidí, čo absencia potrebného počtu sudcov na súde môže spôsobiť. Všeobecné súdy sa s takýmto problémom, či už vo väčšom alebo menšom meradle, boria niekoľko rokov.

Slovenská justícia má progresívny charakter

Napriek tomu, Európska komisia už aj v tejto sfére nášho súdnictva vidí zlepšenie. V rámci posledného porovnávacieho prehľadu komisia konštatuje, že  vo vzťahu k slovenským súdom nastalo zlepšenie. Experti sa zhodli, že slovenská justícia má progresívny charakter. Predsedníčka súdnej rady sa v tejto súvislosti zúčastnila aj konferencie k projektu CEPEJ, kde z dosiahnutých výsledkov vyplynula snaha slovenských sudcov pokračovať v reformnom úsilí.Riešenie stavu slovenskej justície treba brať ako investíciu, ktorá prinesie efektívnu justíciu. Je nutné viesť so sudcami otvorený dialóg“, myslí si Praženková.

Časová náročnosť súdnych konaní

Bez analyzovania časovej náročnosti sporov v jednotlivých agendách, pri dôslednom rešpektovaní procesnej úpravy pre jednotlivé súdne konania (občianske, obchodné, trestné a správne konanie) nebude reálne možné nastaviť efektívne súdnu mapu ako aj personálne obsadenie súdov, vrátane ich špecializácie. Bez dôkladnej analýzy časovej náročnosti súdnych konaní a nastavenia podmienok na jednotlivých súdoch, adekvátnych na ich efektívnu činnosť, bude nereálne zlepšiť rozhodovanie v súdnych konaniach  v primeranom čase a v požadovanej kvalite.  S expertmi zo CEPEJ sa predsedníčka súdnej rady zhoduje v tvrdení, že je nevyhnutné, aby sa aj naďalej o reformných krokoch, či zmenách v justícii viedol široký dialóg so sudcami, aby sa poznatky z ich praxe mohli využiť v rámci odbornej diskusie o budúcnosti slovenského súdnictva v záujme jeho zefektívnenia.

Zdroj: TS Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 783

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: