Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nové občianske preukazy s čipom

najpravo.sk • 31.1. 2012, 09:04

V priebehu tohto roka by malo Slovensko začať vydávať občianske preukazy so zabudovaným elektronickým čipom. Vyplýva to z novely zákona o občianskych preukazoch, ktorou sa bude parlament zaoberať na poslednej schôdzi v tomto volebnom období. Slovenská republika by sa tak mala zaradiť na popredné miesta v používaní elektronických dokladov. Čip bude obsahovať údaje, ktoré sa v súčasnosti zapisujú, resp. môžu zapísať do občianskeho preukazu (meno, adresa trvalého pobytu, dátum narodenia, ale aj napr. údaje o krvnej skupine či získanom vzdelaní). Údaje z občianskeho preukazu bude technicky možné prečítať len so súhlasom občana, zadaním bezpečnostného osobného kódu (kombinácia 6 až 10 číslic) a priložením preukazu k čítaciemu zariadeniu kariet. Údaje z dokladu budú môcť prečítať iba oprávnení poskytovatelia služieb. Ich rozsah určí a zabezpečí príslušný certifikát.

Občianske preukazy bez elektronického čipu bude možné vydávať do konca novembra tohto roka. V súčasnosti vydávané doklady s neobmedzenou dobou platnosti budú platiť aj po 1. decembri 2012.

Novela takisto umožní požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu na ktoromkoľvek okresnom policajnom riaditeľstve na Slovensku a rovnako si ho kdekoľvek vyzdvihnúť, prípadne nechať zaslať doručovateľskou službou. Túto možnosť však nebudú môcť využiť držitelia občianskych preukazov vydaných do 30. júna 2008 – tí môžu podať žiadosť o nový tak, ako doteraz - iba na príslušnom úrade v územnom obvode, kde majú trvalý pobyt. Občania, ktorí si nechajú nový občiansky preukaz doručiť, budú musieť starý doklad pri podaní žiadosti o nový odovzdať. Za doručenie novela zavádza správny poplatok vo výške 3 eur.

Novinkou bude tiež možnosť získať nový preukaz už do dvoch pracovných dní, za poplatok 20 eur.

Novela zákona o občianskych preukazoch súvisí s projektom Elektronická identifikačná karta, ktorý realizuje ministerstvo vnútra. Cieľom tohto projektu je znížiť byrokraciu, šetriť čas občanov, zrýchliť a zefektívniť komunikáciu s úradmi. Občianske preukazy vybavené elektronickým čipom už vydáva niekoľko štátov EÚ – napríklad Fínsko, Belgicko, Estónsko či Nemecko. Nový občiansky preukaz vytvorí predpoklady vyššej dostupnosti bezpečného prostriedku (čipu) pre zaručený elektronický podpis a tiež možnosť viacúčelového využitia čipu pre uloženie iných údajov.

Zdroj: www.minv.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2106

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: