Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

ZO SVETA PRÁVA: Domáce väzenie v NY a iné príbehy

najprávo.sk vo svete • 24.5. 2011, 06:28

Pozrime sa na právne zaujímavosti, ktoré sa udiali posledné dni v blízkom či vzdialenom zahraničí. Nová rubrika portálu najprávo.sk vám bude pravidelne prinášať informácie zo sveta práva, teda informácie zo sveta a o práve.

Jednotná mena, jednotná dovolenka

Problematika finančných problémov Grécka je na pretrase médií už dlhú dobu a každá ekonomická správa z tohto regiónu dokáže zvýšiť adrenalín občanom krajín únie, ktoré sú na tom ešte relatívne dobre a ktoré na ľahkovážne hospodárenie tejto krajiny musia prispievať na úkor zlepšenia vlastnej hospodárskej situácie. O to viac potešilo pracujúcu európsku verejnosť vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorej je nevyhnutné, aby sa v rámci únie zjednotili pravidlá dovoleniek v pracovných kódexoch. Podľa Merkelovej je nemožné udržať euro v prípade, ak občania niektorých krajín majú nadštandardne veľa dovolenkových dní a pracanti z iných krajín (ukážkovým príkladom je podľa nášho názoru aj Slovensko - pozn. najprávo.sk) si musia vystačiť s pár dňami dovolenky.

Vo svetle prijímania veľkej novely pracovnoprávneho kódexu na Slovensku len ostáva dúfať, že slovenskí zákonodarcovia presadia úpravu, ktorá bude rozumným kompromisom medzi gréckym modelom a otrokárskou nadvládou. Veď nejaké benefity by už mohli konečne začať plynúť aj pre slovenských pracujúcich, nech nemajú neustály pocit bezduchého behania škrečka za nedosiahnuteľnou, avšak neustále sľubovanou svetlou budúcnosťou.

Sudcovia pod tlakom

Ak si nejaký sudca na Slovensku myslí, že je pod politickým tlakom, asi by si mal vyskúšať „sudcovanie" v Bielorusku. Mlynské kolesá, medzi ktorými sa ocitli niektorí bieloruskí sudcovia, ktorí potrestali účastníkov opozičných pochodov po prezidentských voľbách a ktorých následne potrestal aj Brusel zmrazením zahraničných účtov a zákazom cestovania, im asi nezávidí žiaden ich kolega z únie.

Portál www.euroinfo.gov.sk uvádza, že ministri zahraničných vecí sa na stretnutí v Bruseli rozhodli zmraziť zahraničné účty a zaviesť zákaz cestovania pre sudcov, ktorí odsúdili opozičných politikov "bez opory v právnom poriadku," uviedol pre agentúru AFP diplomat, ktorý si želal zostať v anonymite.

Kamery, ozbrojenci a náramok alebo „Pozor na chyžné!"

Domáce väzenie na Slovensku a v USA sa pravdepodobne líši vo viacerých oblastiach. Cez víkend sme sa o tom mohli presvedčiť v tlačovej správe ČTK v súvislosti s prípadom bývalého riaditeľa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Straussa-Kahna. Tento je obvinený zo sexuálneho obťažovania chyžnej.

Dotyčný pán musel za to, aby mohol opustiť klasickú väznicu na ostrove Rikers, zložiť jednak peňažnú zábezpeku milión dolárov a založiť nehnuteľnosti vo viacmiliónových hodnotách. Tento majetok má zabezpečiť to, aby neporušil podmienky podmienečného prepustenia.

Na rozdiel od Slovenska, kde má trest domáceho väzenia pomerne krátku tradíciu a kde je kontrola dodržiavania odsúdenej osoby viac-menej len v rukách probačných a mediačných úradníkov a ich náhodných návštev, v USA budú na prominentného väzňa (resp. ešte len obžalovanú osobu, aby sme boli presní a nemiešali hrušky s jablkami) dohliadať v byte na Manhattane kamery, bude neustále strážený ozbrojenou strážou a dostal aj elektronický náramok.

Ako informoval slovenský portál www.pravda.sk, za sexuálne napadnutie sa môže bývalý riaditeľ Medzinárodného menového fondu dostať do väzenia až na 25 rokov.

Výhradné licencie Jána Saudka a súdnictvo na Morave

U našich západných susedov sa vo svete práva udialo tiež viacero zaujímavých vecí. Lidové noviny vytvorili veľkú mapu vyťaženosti a rýchlosti jednotlivých súdov v Česku.

Lidové noviny získali informácie podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, avšak len od 78 súdov a z aktuálnej analýzy ministerstva spravodlivosti. Lidovky zistili, že najviac nevybavených súdnych prípadov majú sudcovia v Brne a okolitých okresoch južnej Moravy.

Ďalšiu informáciu síce mierne zaváňajúcu bulvárom, avšak týkajúcu sa práva, priniesli v pondelok Lidové noviny, keď uviedli, že Mestský súd v Prahe v pondelok čiastočne vyhovel žalobe známeho fotografa Jána Saudka na spoločnosť Saudek.com patriacu jeho bývalej partnerke Sáre a jeho synovi Samuelovi. Fotograf sa domáha neplatnosti dvoch licenčných zmlúv, podľa ktorých o jeho snímkach rozhoduje a zastupuje ho práve spoločnosť Saudek.com. Súd uviedol, že jedna z licenčných zmlúv je neplatná pre nejasný predmet zmluvy. Ide o zmluvu, ktorá sa týka práva na robenie reprodukcií Saudkových diel.

Naši susedia to majú teda v oblasti práva vcelku perné. Okrem prijímania nového tritisícparagrafového Občianskeho zákonníka majú ešte aj škandál týkajúci sa pokynu nadriadenej obvodnej štátnej zástupkyne jej podriadenej štátnej zástupkyne, aby sa nesnažila vyšetriť podozrenia z korupcie na Štátnom fonde životného prostredia.

Zdroje informácií: www.euroinfo.gov.sk, www.pravda.sk, www.lidovky.cz, www.bbc.co.uk, www.cnn.com 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1849

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: