Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od novembra ostane dlžníkom v exekúcii viac peňazí z ich príjmu

najpravo.sk • 18.9. 2015, 18:16

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 268/2006 Z. z. o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia v znení neskorších predpisov.

Skrátené pripomienkové konanie je odôvodnené naliehavosťou vzhľadom k tomu, že bola ministrovi spravodlivosti uložená úloha v termíne do 15. októbra 2015 novelizovať nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 268/2006 Z. z. o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia a to tak, že sa zvýši základná suma, ktorá sa odráta zo mzdy a ktorá nepodlieha zrážkam (zvýšenie zo 60% sumy životného minima na 100% sumy životného minima).

Navrhovaná zmena má prispieť k zvýšeniu právnej ochrany osôb postihnutých výkonom exekúcie zrážkami zo mzdy a z iných príjmov a má podľa ministerstva umožniť stabilizovať ich životnú úroveň v rovine právnej istoty nepostihnuteľnej časti mzdy alebo iného príjmu korešpondujúcej aktuálnej výške životného minima.

Osobitná časť dôvodovej správy k novele nariadenia vlády podrobnejšie rozoberá, že účelom navrhovanej úpravy je zvýšiť základnú sumu, ktorú nemožno z mesačnej mzdy alebo z iného príjmu zraziť, na 100 % životného minima prislúchajúceho plnoletej fyzickej osobe. Uvedený návrh reaguje na praktické poznatky z aplikačnej praxe, ktoré poukazujú na zhoršovanie sociálnej situácie obyvateľov v súvislosti s enormne vysokým počtom vykonávaných exekúcií a realizovaných zrážok zo mzdy.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky navrhovaným nariadením vlády napĺňa uznesenie vlády Slovenskej republiky, ktoré reagovalo na potrebu poskytovať podporu na zabezpečenie rozvoja najmenej rozvinutých okresov, v ktorom miera evidovanej nezamestnanosti, vypočítaná z disponibilného počtu uchádzačov o zamestnanie, vykazovaná Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny bola v období za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich dvanástich po sebe nasledujúcich štvrťrokov vyššia ako 1,9-násobok priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v Slovenskej republike za rovnaké obdobie. V nadväznosti na uvedený cieľ vláda Slovenskej republiky pristúpila aj k prijatiu všeobecne koncipovaného a nediskriminačného opatrenia, ktorého podstatou je zvýšenie nepostihnuteľnej časti mesačnej mzdy alebo iného príjmu v prípade, ak sa osobe vykonávajú zrážky v režime núteného výkonu rozhodnutia, resp. podľa jeho pravidiel. V súvislosti s predmetnou úlohou a opatrením je cieľom nadviazať na logiku, že životné minimum má predstavovať pre účely najmä výkonu rozhodnutia sumu garantovanú štátom, ktorá za každých okolností zostane osobe na účely zabezpečenia jej základných životných potrieb v priebehu jedného mesiaca. 

Vyššia exekučná ochrana sa navrhuje vzhľadom na potrebu aplikácie všeobecného kritéria pre všetky osoby, ktorým sa vykonávajú zrážky z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov. Pre úplnosť je potrebné uviesť, že mimo všeobecného režimu vykonávania zrážok zo mzdy alebo iných príjmov podľa § 1 bude naďalej prebiehať aj realizácia zrážok podľa ustanovenia § 2a, a to pre prípad dôchodkových dávok, ktoré implikujú odlišný režim realizácie zrážok zavedený s účinnosťou od 1. novembra 2013 a rovnako realizácia zrážok podľa § 2b, ktorá sa týka postihovania príjmu v prípade vymáhania pohľadávok spojených s páchaním priestupkov.

Nariadenie vlády má nadobudnúť účinnosť 1. novembra 2015. V konaniach začatých pred 1. novembrom 2015 sa pre spôsob výpočtu základnej sumy, ktorá sa nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy, použije toto nariadenie vlády v znení účinnom od 1. novembra 2015.

Zmena sa teda týka ustanovenia § 1 citovaného nariadenia, podľa ktorého „Základná suma, ktorá sa nesmie zraziť povinnému z jeho mesačnej mzdy,  je 60% zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky.“ Novela zavádza úpravu podľa ktorej sa slová „60%“ nahrádzajú slovami „100%“.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1761

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: