Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

O Paneurópskej vysokej škole má rozhodovať sudkyňa, ktorá na nej vyučuje

najpravo.sk • 16.7. 2015, 21:19

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu podalo námietku voči sudkyni Anne Peťovskej, ktorá dočasne povolila Paneurópskej vysokej škole opäť prijímať nových študentov. Na Fakulte práva PEVŠ totiž Peťovská, podľa registra zamestnancov vysokých škôl, vyučuje. Robí tak popri zamestnaní na Krajskom súde v Bratislave - na čiastočný úväzok. „Dôvodne pochybujeme o nezaujatosti uvedenej sudkyne pre jej pomer k danej veci,“ píše sa v oficiálnej námietke rezortu školstva.

Sudkyňa Peťovská vydala uznesenie o odklade vykonateľnosti rozhodnutia o pozastavení platnosti priznaného práva udeľovať akademické tituly bakalár a magister absolventom študijného programu s názvom právo v študijnom odbore právo a to v dennej, aj externej forme a to po tom, čo škola napadla rozhodnutie ministra školstva Juraja Draxlera o pozastavení akreditácie. Toto rozhodnutie Paneurópskej vysokej školy vníma Draxler ako nešťastné a nepremyslené a ako snahu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje činy. „Vedenie vysokej školy takto ohrozuje budúcnosť študentov, ktorí chcú nastúpiť do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a ktorí by chceli pokračovať na magisterskom stupni štúdia,“ upozorňuje minister.

Minister Juraj Draxler rozhodol v súlade s vyjadrením Akreditačnej komisie a nevzniesol žiadne nové pripomienky. Ministerstvo školstva poslalo výhrady PEVŠ na opätovné preskúmanie AK a tá dvojnásobne potvrdila svoje vyjadrenie. Nedostatky, ktoré AK vyčítala PEVŠ, boli uvedené v hodnotiacej správe AK, boli tiež uvedené v opätovnom vyjadrení AK, v zápisniciach, pričom takmer všetky dokumenty sú voľne dostupné na webových stránkach AK.

PEVŠ už vypracovala správu o odstránení zistených nedostatkov – doručila ju ministerstvu 11. 6. 2015 a rezort ju odstúpil na vybavenie AK 23. 6. 2015. Medzičasom stihla PEVŠ podať žalobu na súd. V tejto správe sa píše, že nedostatky (jasne špecifikované) budú odstránené až k začiatku akademického roka 2015/2016.

Stanovisko PEVŠ k tlačovej správe MŠVVaŠ SR

Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy sa už od svojho vzniku zameriavala na to, aby spojila v záujme skvalitnenia výučby teóriu s praxou. Z tohto dôvodu na FP PEVŠ vyučujú viacerí významní odborníci z praxe. Všetci externí pedagógovia, ktorí vyučujú alebo vyučovali na FP PEVŠ majú so školou uzatvorenú dohodu o vykonaní práce, vrátane JUDr. Anny Peťovskej, PhD., ktorá na FP PEVŠ pôsobila. Sú to odborníci z inštitúcií: Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, Krajského súdu SR, Generálnej prokuratúry SR, advokáti, notári, exekútori...

Fakulta práva PEVŠ ešte pred podaním žaloby uplatnila niekoľko právnych nástrojov, ktorými sa snažila dosiahnuť prehodnotenie záverov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v predmetnej veci. Okrem iného napríklad požiadala priamo ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR o preskúmanie rozhodnutia mimo odvolacieho konania, pričom do dnešného dňa nebola FP PEVŠ doručená žiadna spätná väzba. Berúc do úvahy časový okamih týchto rozhodnutí je nepochybné, že neuplatnenie všetkých dostupných právnych prostriedkov v prospech uchádzačov a študentov FP PEVŠ (budúcich absolventov) by mohlo byť zo strany týchto osôb vnímané ako nečinnosť FP PEVŠ v rámci ochrany ich práv a právom chránených záujmov.

Podanie žaloby bol v danom čase jediný dostupný a účinný právny nástroj, ktorý bolo nutné použiť na ochranu práv a právom chránených záujmov uchádzačov a študentov FP PEVŠ.

Podanie návrhu žaloby a žiadosti o odklad vykonateľnosti bolo doručené do podateľne na Krajskom súde v Bratislave a náhodným výberom bola predmetná vec pridelená jednému zo senátov (5 S).

Potvrdenie o podaní návrhu žaloby neobsahuje mená členov senátu ani meno predsedu senátu, ale len označenie senátu (5 S).

Vzhľadom na uvedené, nemala FP PEVŠ žiadnu možnosť či dôvod, ani legitímny nárok skúmať zloženie senátu, ktorý bude v predmetnej veci konať ako zákonný súd.

Rozhodnutie súdu, ktorým bolo rozhodnuté o odklade vykonateľnosti žalobou napadnutých rozhodnutí ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR, je naďalej právoplatné a vykonateľné. Fakulta práva PEVŠ preto môže v súčasnosti prijímať študentov do prvého ročníka na bakalárske štúdium a do prvého ročníka na magisterské štúdium.

Zdroj: MŠ SR, PEVŠ
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1208

Nový príspevok

§ 14 a § 15 OSP

Ak sa sám sudca dozvie o skutočnostiach, pre ktoré je vylúčený, t. j. pomer k veci, k účastníkom alebo k ich zástupcom, oznámi to sám neodkladne predsedovi súdu..... (§ 14 a § 15 OSP)

harakiri | 17.07.2015 09:31

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: