Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti práva na PEVŠ píšu ministrovi a členom akreditačnej komisie

najpravo.sk • 18.6. 2015, 18:21

Prinášame vám otvorený list ministrovi a členom Akreditačnej komisie, ktorým sa na nich obracajú študenti Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave.

„Vážený pán minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, vážení členovia Akreditačnej komisie.

Dovoľujeme si Vám formou tohto otvoreného listu predložiť žiadosť študentskej iniciatívy, ktorá vznikla spontánne po zverejnení informácií o pozastavení prijímania študentov do prvých ročníkov štúdia práva na Fakultu práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, o jej neodkladné riešenie. Cieľom tejto iniciatívy študentov práva Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave nie je vyjadriť iba určité, avšak nie zanedbateľné znepokojenie, vznikajúce medzi študentmi práva v súvislosti s týmto rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu, opierajúceho sa, podľa nášho názoru, o odporúčanie Akreditačnej komisie, nezodpovedajúce aktuálnemu status quo.

Tým, že došlo k zrejme neodôvodnenému a pravdepodobne do značnej miery iba účelovému aktu, sledujúcemu evidentne ex post už nie iba rýdze a kvalitu pedagogického procesu konvalidujúce ciele, dochádza vlastne už priamo iba k „potrestaniu“ študentov. Keďže sa týmto, a podľa nášho názoru dnes už neopodstatneným administratívnym krokom dočasne pozastavuje akreditácia bakalárskeho a magisterského študijného programu „právo“ realizovaného Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy, vytvára priestor pre „absorbovanie“ potenciálu právnického vzdelávacieho trhu v záujme jeho reštrikcie, čo nepovažujeme za pozitívum vzhľadom na objektívne vývinové tendencie zodpovedajúce požiadavkám kladeným na úrovni modernej doby 21. storočia.

Zároveň Vás touto cestou žiadame, vážený pán minister, aby bolo toto Vaše rozhodnutie prehodnotené v rámci autoremedúry. Podľa našich informácií, vedenie Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave včas požiadalo Akreditačnú komisiu o overenie opatrení prijatých touto vysokou školou vo vzťahu k vytýkaným nedostatkom, ktoré boli uvedené vo výrokovej časti príslušného rozhodnutia ministra o pozastavení prijímania do prvých ročníkov štúdia práva na tejto vysokej škole.

Zastávame preto názor, že Akreditačnou komisiou vytýkané nedostatky, keďže boli už pred vydaním uvedeného administratívneho rozhodnutia odstránené, nemožno považovať za skutočný dôvod na vydanie takéhoto rozhodnutia. Vzhľadom na uvedené skutočnosti by sme radi zdôraznili, vážený pán minister, že Vaše rozhodnutie, ktorým boli pozastavené práva našej alma mater v súvislosti s prijímaním študentov do prvého ročníka bakalárskeho, ako aj magisterského stupňa štúdia, spôsobuje značné existenčné problémy a vnútornú neistotu najmä u tejto časti študentov, avšak isto aj u študentov stredných škôl, ktorí sa doposiaľ seriózne a zodpovedne pripravovali na absolvovanie prijímacieho konania na pôde Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave.

Dotknuté sú ale osobitne rady študentov, ktorí sa v súčasnej dobe pripravujú na štátne bakalárske skúšky na tejto vysokoškolskej a nesporne dnes už renomovanej vysokoškolskej ustanovizni. Negatívne účinky, vyplývajúce z Vášho rozhodnutia, postihujú teda najmä spomínaných študentov. Opakujeme, že nepredstavujú ,,potrestanie školy”, ale v prvom rade ide o potrestanie samotných študentov, keďže súčasný právny stav im neumožňuje plnohodnotne sa vzdelávať na vysokej škole, ktorú si sami vybrali na základe vlastnej slobodnej voľby a uváženia v kontexte garantovaného práva na vzdelanie.

Pripomíname, vážený pán minister, že v žiadnom prípade nechceme za Vašim rozhodnutím hľadať inú motiváciu, ako iba hlbokú snahu a úsilie o posun slovenskej všeobecnej vzdelanosti späť na obvyklú svetovú úroveň a najmä o skvalitňovanie právnického vzdelávania v našej vlasti.

S ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti Vám, vážený pán minister, predkladáme iniciatívne tento otvorený list, zo strany nás - študentov a iných osôb mienený dobromyseľne. Pripomíname, že na našu podporu vystupujú nielen ďalšie „študentské hlasy“, ale aj naši a potenciálne aj ostatní rodičia. Aj vzhľadom na túto morálnu a veríme, že aj čoraz širšiu podporu verejnosti Vás žiadame, aby ste po preverení oprávnenosti odporúčaní Akreditačnej komisie Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Vašim rozhodnutím opäť obnovili platnosť už skôr priznaných práv. A to tak, aby ešte v akademickom roku 2015/2016 mohla nerušene prijímať študentov do prvého ročníka bakalárskeho a magisterského stupňa štúdia.

S úctou

Za študentskú iniciatívu Za spravodlivosť vo vzdelávaní

Jozef Grajcár

Martin Bega

Jozef Makar

a študenti dennej a externej formy fakulty práva Paneurópskej vysokej školy“

Vyjadrenie dekana k pozastaveniu priznaných práv z 12.06.2015:

"Vážení študenti, uchádzači o štúdium na Fakulte práva PEVŠ, vážení rodičia, dámy a páni!

Dovoľujem si vysloviť úprimné poďakovanie za podporu a pozitívne stanoviská, ktoré v posledných dňoch prichádzajú v rôznych formách mne osobne, našej škole od našich študentov, absolventov, rodičov, odbornej i laickej verejnosti v súvislosti s rozhodnutím Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len ministra) o pozastavení niektorých práv Fakulte práva PEVŠ. V tejto súvislosti si všetkých dovoľujem ubezpečiť, že vedenie Fakulty práva PEVŠ a Správna rada PEVŠ podnikajú všetky potrebné kroky k vyriešeniu vzniknutej situácie a obnoveniu všetkých priznaných práv.

Zároveň si pre vysvetlenie vzniknutej situácie a predídeniu dezinformácií dovoľujem uviesť, že:

Fakulte práva PEVŠ neboli odňaté žiadne priznané práva, rozhodnutie ministra podľa § 102 ods. 3 písm. d) v spojení s § 83 ods. 9 Zákona o vysokých školách má iba dočasný charakter, škola už prijala všetky potrebné opatrenia a o ich obsahu písomne informovala ministra. Po vyjadrení Akreditačnej komisie môže minister priznané práva v zmysle citovaných ustanovení obnoviť alebo odňať.

Rozhodnutie ministra o pozastavení platnosti niektorých priznaných práv má za následok (až do obnovenia práv) iba nemožnosť vydávať rozhodnutia o prijímaní nových študentov do 1. ročníka Bc. štúdia, resp. do 1. ročníka Mgr. štúdia.

Uvedené rozhodnutie sa nedotýka študentov, ktorí absolvovali prijímacie konanie už v dňoch 13. – 14. apríla 2015 a boli právoplatne prijatí na štúdium do 1. ročníka Bc. štúdia rozhodnutím dekana Fakulty práva PEVŠ zo dňa 16. apríla 2015.

Dňa 15. júna 2015 sa na Fakulte práva PEVŠ uskutoční plánované prijímacie konanie pre uchádzačov o prvý stupeň štúdia, ktorý si podali svoje prihlášky podľa schváleného časového harmonogramu akademického roku 2014/2015 do 30. apríla 2015.

Uvedené rozhodnutie ministra sa nijako nedotýka študentov Fakulty práva PEVŠ študujúcich v jednotlivých ročníkoch v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia a nič nebráni dokončeniu ich štúdia.

Uvedené rozhodnutie ministra taktiež nebráni udeleniu titulov bakalár a magister úspešným absolventom prvého a druhého stupňa štúdia, ktoré sa uskutoční na slávnostných promóciách v dňoch 24. júna – 1. júla 2015.

Uvedené rozhodnutie ministra taktiež nebráni podávaniu prihlášok a rozhodnutiu dekana Fakulty práva PEVŠ po splnení zákonných podmienok o prijatí na rigorózne konanie a doktorandské štúdium.

Toto rozhodnutie ministra sa vôbec nevzťahuje na už udelené akademické tituly v minulých rokoch na Fakulte práva PEVŠ.

Toto rozhodnutie ministra sa taktiež nedotýka študentov a uchádzačov o štúdium na ostatných fakultách PEVŠ.

Ešte raz ďakujeme za prejavenú podporu, veríme v urýchlené vyriešenie vzniknutej situácie a o jej výsledku Vás budeme priebežne informovať.

prof. JUDr. Jaroslav Ivor, DrSc.
Dekan Fakulty práva PEVŠ"

Zdroj: PEVŠ
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1000

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: