Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ČAK brojí proti praxi niektorých zahraničných vysokých škôl

najpravo.sk • 13.10. 2014, 16:10

Česká advokátska komora ako samosprávna stavovská organizácia všetkých advokátov v Českej republike vykonávajúca verejnú správu na úseku advokácie sa vyjadrila k návrhu legislatívnych zmien týkajúcich sa budúcej právnej úpravy pravidiel pôsobenia zahraničných vysokých škôl na území Českej republiky, a to z hľadiska § 5 ods. 1 písm. b bodu 2 zákona č. 85/1996 Sb. o advokaci.

Podľa citovaného ustanovenia je jednou z podmienok pre výkon regulovaného povolania advokáta (podmieneného konštitutívnym zápisom do zoznamu advokátov) získanie vysokoškolského vzdelania v odbore právo, a to buď v magisterskom študijnom programe štúdium na vysokej škole v Českej republike alebo štúdiom na vysokej škole v zahraničí, pokiaľ je takéto vzdelanie v Českej republike uznávané za rovnocenné vzdelanie českému vysokoškolskému vzdelaniu v odbore právo, na základe medzinárodnej zmluvy, ktorou je Česká republika viazaná, alebo pokiaľ takéto vzdelanie bolo uznané podľa osobitného právneho predpisu a súčasne takéto vzdelanie zodpovedá obsahom a rozsahom všeobecnému vzdelaniu, ktoré možno získať v magisterskom študijnom programe v odbore právo na vysokej škole v Českej republike.

* * *

Aká je úprava na Slovensku ohľadom požadovaného vzdelania advokátov? Komora zapíše do zoznamu advokátov na písomnú žiadosť do dvoch mesiacov odo dňa jej doručenia toho, kto (okrem iného) získal vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo má uznaný doklad o vysokoškolskom právnickom vzdelaní druhého stupňa vydaný zahraničnou vysokou školou; ak žiadateľ získal vysokoškolské vzdelanie najprv v prvom stupni a následne v druhom stupni, vyžaduje sa, aby v oboch stupňoch získal vzdelanie v študijnom odbore právo.

* * *

Česká advokátska komora sleduje v uplynulých rokoch tendenciu niektorých zahraničných vysokých škôl obchádzať túto podmienku organizovaním štúdia na území Českej republika prostredníctvom servisných osôb (napríklad obchodných spoločností), ktoré ponúkajú poslucháčom získanie zahraničného vzdelania s možnosťou nostrifikácie, avšak s tým, že namiesto príslušného študijného programu danej zahraničnej vysokej školy vyučuje také predmety, ktoré kopírujú štúdium na právnických fakultách českých vysokých škôl.

„Typickým príkladom tejto nekalej praxe, ktorá zámerne obchádza zákon o vysokých školách, je Medzinárodný inštitút podnikateľstva a práva, ktorý sprostredkováva štúdium na Zakarpatskej štátnej univerzite, bez toho, aby v skutočnosti realizoval jej študijný program a namiesto toho ponúka študentom výuku českého práva. Druhým príkladom je pôsobenie Paneurópskej vysokej školy na území ČR prostredníctvom „dcérskej spoločnosti“ UNINOVA, o.p.s. Napriek tomu, že ide o zahraničnú vysokú školu, realizuje výuku na území ČR, a to v študijnom programe, ku ktorému nemá podľa slovenských právnych predpisov akreditáciu. Študenti týchto zahraničných vysokých škôl sú tak uvádzaní do omylu, keď je im tvrdené, že dané štúdium je regulérnym zahraničným štúdiom v zmysle českého zákona o advokácii, ktoré im zabezpečí splnenie tejto podmienky a prípadný zápis do zoznamu advokátskych koncipientov a následne do zoznamu advokátov“ uvádza sa v zásadnej pripomienke Českej advokátskej komory zverejnenej na jej webovej stránke.

Česká advokátska komora kritizuje novelu zákona o vysokých školách, keďže táto uvedenú prax nijako nerieši, práve naopak, na základe princípu ohlásenia, teda nie povolenia, ale len samotného ohlásenia, umožňuje ktorejkoľvek zahraničnej vysokej škole pôsobiť na území ČR, a to buď priamo, alebo prostredníctvom českej právnickej osoby (tzv. pobočky), bez toho, aby Česká republika mala možnosť do tohto rozhodnutia zasiahnuť.

„Vo svojej podstate tak dochádza k devalvácii vysokoškolského vzdelania a k rezignácii štátu na garantovanie požadovanej úrovne vysokých škôl, nakoľko štát sa musí slepo spoliehať na zabezpečenie kvality prostredníctvom príslušných orgánov cudzieho štátu. Pokiaľ bude platiť všeobecná zásada, že zahraničné vysokoškolské vzdelanie možno (pri splnení zákonných podmienok) nostrifikovať, mala by si Česká republika zachovať možnosť kontroly nad činnosťou zahraničných vysokých škôl na území ČR, aby nedochádzalo k obchádzaniu zákona a ku klamaniu potenciálnych študentov.“ dodáva ďalej Česká advokátska komora.

Zdroj: cak.cz
Preklad: najprávo.sk
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1155

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: