Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právo na Paneurópskej vysokej škole dostalo stopku

najpravo.sk • 10.6. 2015, 15:29

Minister Juraj Draxler pozastavil Paneurópskej vysokej škole právo udeľovať absolventom študijného programu „právo“ akademický titul (zjednodušene pozastavil akreditáciu) v dennej, aj v externej forme štúdia, a to v prípade bakalárskych študijných programov, ako aj magisterských študijných programov. Fakulta preto v súčasnosti nesmie prijímať nových študentov. Študenti, ktorí boli prijatí pred pozastavením akreditácie, však môžu zatiaľ riadne dokončiť štúdium.

Akreditačná komisia na základe opakovaných podnetov iniciovala akreditáciu uvedených študijných programov a zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol študijný program akreditovaný. Konkrétne, študijný program bol poskytovaný na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie, obsah študijného programu bol pozmenený a uskutočňuje sa inak ako bol akreditovaný (mimo sídla školy a fakulty – predovšetkým v ČR).

Vysoká škola je povinná prijať opatrenia, pre ktoré jej bolo toto právo pozastavené a do jedného roka predložiť správu o výsledkoch prijatých opatrení. Predmetnú správu posúdi Akreditačná komisia a minister následne práva opäť obnoví alebo odníme. V praxi to znamená, že ak škola situáciu napraví, ešte v lete môže teoreticky obnoviť prijímacie konania a začať semester v štandardnom režime. Prijímanie študentov v tejto chvíli by však bolo protizákonné.

K absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady aj Česká advokátska komora, ktorá ich nebrala za koncipientov a nechcela pustiť k advokátskym skúškam. „Nechceme študentom vytvárať prekážky v uplatnení, ale u niektorých škôl máme pochybnosti o kvalite výučby, vadí nám tiež, že pobočky nemajú akreditáciu k výučbe českého práva,“ upozorňuje Iva Chaloupková, hovorkyňa České advokátskej komory.

Stanovisko Paneurópskej vysokej školy k pozastaveniu akreditácie na Fakulte práva

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) berie na vedomie, že Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR pozastavil akreditáciu na bakalársky a magisterský študijný program „právo“ na Fakulte práva. Okolnosti, ktoré viedli k vydaniu tohto rozhodnutia, Fakulta práva PEVŠ preskúmala a prijala opatrenia. Vzhľadom na skutočnosť, že výhrady Akreditačnej komisie viažuce sa k jej 80. a 83. zasadnutiu sa týkali výlučne výučby poskytovanej školou na jej pobočkách, PEVŠ je presvedčená, že okolnosti, pre ktoré minister rozhodol tak, ako je to uvedené vo výrokovej časti jeho rozhodnutí, boli už v zmysle § 83 ods. 9 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách (v účinnom znení) v plnom rozsahu odstránené. Z uvedeného dôvodu požiadala Fakulta práva PEVŠ listom písomne dňa 10. júna 2015 ministra, aby podľa § 83 ods. 9 zákona o vysokých školách požiadal Akreditačnú komisiu o čo najskoršie overenie výsledku opatrení prijatých vysokou školou a po kladnom vyjadrení Akreditačnej komisie obnovil platnosť priznaných práv tak, aby ešte v akademickom roku 2015/2016 mohla Fakulta práva PEVŠ prijať študentov do 1. ročníka prvého a druhého stupňa vysokoškolského štúdia. Vzniknutá situácia sa netýka študentov, ktorí už študujú na PEVŠ ani uchádzačov o štúdium, ktorí už absolvovali prijímacie konanie, alebo sa uchádzajú o rigorózne konanie a doktorandské štúdium.

Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Paneurópska vysoká škola
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1159

Nový príspevok

môj názor

možno to nie je až také jednoduché ako to vysvetluje Mirec, všeobecne poklesla úroveň výučby práva na všetkých právnických fakultách. Som s praxe, viem posúdiť. Zaúčam na súde novoprijatých kolegov. Dovolím si tvrdiť že najmenej pripravený na prax boli práve z menovanej školy. Chodia k nám aj na prax študenti z tejto školy a vo štvrtom ročníku nevedia nič o Trestnom poriadku. Neviem kedy ho majú zaradený do výučby, je to bieda. Nemôžem porovnať s ostatnými školami chodia študenti len s tejto súkromnej. Na prax chodia teoreticky nepripravení čo chcú praxovať, keď sa ťažko baviť s niekým kto nemá naštudované. Škola sa zrejme platí keď je súkromná, niektorým ide len o titul pred menom nie o štúdium a zrejme to aj vidieť. dokonca už vedia aj kde majú rezervované miesta, nemusia sa o nič uchádzať, ide len o dokončenie školy. Keď je niečo súkromné nemusí to byť vždy najlepšie hlavne keď to je o peniazoch dobrezarábajúcich rodičov. Posťažovala sa mi maminka tiež jedného študenta na škole. "Taký je blbý ani na UK-čku ho nevzali, nespravil príjímačky a teraz musíme platiť menovanú školu." PS: nie som sympatizantom Ficovej strany ani politiky, ozaj ide o nestranné posúdenie, tento názor zdieľame viacerí. Asi na základe viacerých skúseností. Bohužiaľ ani za peniaze vedomosti nekúpiš ale súkromnú školu zrejme vychodíš. /akúkoľvek/

Eden | 11.06.2015 16:19
Divadlo - vysvetlenie

Cely problem pomenujem strucne. Verejne vysoke skoly citia velku konkurenciu a nakolko nemaju ani to vybavenie a nemozu si dovolit ani zaplatit takych kvalitnych profesorov ako sukromne, tak sa naozaj boja. Ako tomu zabranit. Pani Ficova, ktora je manzelka sucasneho premiera, uci pravny predmet na pravnickej fakulte UK. Poziadala teda svojho manzela, Fica, aby jej pomohol urobit vetry. Fico ako zadostucinenie, ked uz ho media nasnimali kade tade s frajerkami, jej vyhovel, jedneho pekneho dna, vcera, dali kavu na pode pravnickej fakulty UK a vymysleli, ako urobia zle druhym fakultam, najma tym konkurencnym sukromnym co ich v mnohom predbehli. Ficova totiz vzdy buzerovala tych zo sukromnych skol..vsak vsade vo svete plati, ze to sukromne je lepsie...robme to teda v SR naopak. Ale teda nech by to bolo akokolvek, podstatne je to, ze si dali kavu a dohodli sa ako zle robit budu. Ked sa Fica media pytali ku akemu konsenzu dospeli, povedal, spytajte sa Daxlera, spytali sa a on povedal, nechajte sa prekvapit. A bum! Do 12hodin pozastavili PEVS na mesiac akreditaciu.. No cuduj sa svete, az je to trapne, ake je to okate, ze to takto robia..a hlavne..preco to robia... Navyse profesor Mamojka ako predseda vyboru NR SR pre vzdelavanie, vedu, mladez a sport sa tejto kavy nezucastnil a bez neho miesat kavu nejde. To vie aj Fico, na aby bola aj koza cela aj vlk syty a zavrel im "pusu", tak sa proforma zucastnil a nasluboval makove kolace.

Mirec | 10.06.2015 21:28
PoUtStŠtPiSoNe
: