Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nárast porušovania práv duševného vlastníctva v prostredí internetu je alarmujúci

najpravo.sk • 30.4. 2012, 18:26

„Keď chceme naozaj bojovať proti falšovaniu, budeme potrebovať viac než len dobré zákony." povedal Michel Barnier, Komisár pre Vnútorný trh a služby Európskej komisie. Práve jeho citát je úvodom Národnej stratégie boja proti falšovaniu a autorskému pirátstvu na roky 2012 až 2016, ktorý bude mať na stole v stredu Vláda Slovenskej republiky.

Výsledky tvorivej duševnej činnosti - duševné vlastníctvo sú v dnešnej znalostnej spoločnosti životne dôležitým obchodným aktívom, ktoré podporuje inováciu, a sú hybnou silou rozvoja ekonomiky, predpokladom konkurencieschopnosti a generujú ďalšiu tvorivosť prostredníctvom primeranej návratnosti investícií, konštatuje sa v materiáli.

Slovenský právny systém má len minimálnu praktickú skúsenosť

Fenoménom dnešnej doby je najmä dynamicky sa rozvíjajúca oblasť digitálneho prostredia a informačných technológií. Mechanizmy, ktoré sa doteraz uplatňovali v rámci trhu členských krajín EÚ na boj proti falšovaniu a autorskému pirátstvu, strácajú na efektívnosti, keďže porušovatelia práv duševného vlastníctva sú nielen čoraz vynaliezavejší, ale tiež dobre technologicky vybavení a organizovaní v skupinách. Od začiatku tohto storočia porušovatelia začali ťažiť primárne z rozdrobenosti právnych systémov jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré nie sú dostatočne harmonizované (napr. v EÚ dnes existuje samostatných 27 právnych systémov autorského práva), ale aj z časom prekonanej legislatívy EÚ. Logickým dôsledkom takto rozdrobeného trhu je pokles účinnosti vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva, pričom tu existujú právne systémy, ktoré majú len minimálnu praktickú skúsenosť s bojom proti ich porušovaniu. Medzi ne patrí aj Slovenská republika. Doménou, kde sa v súčasnosti porušovanie práv duševného vlastníctva objavuje azda najčastejšie v kontexte disponovania s nelegálnym obsahom chránených diel a disponovania s falzifikátmi, je internet. A práve v jeho prostredí je nárast porušovania práv duševného vlastníctva alarmujúci.

Možno povedať, že práve internet priniesol do každodenného života človeka toľko zmien za krátku dobu, čo sa dá porovnať len s účinkami priemyselných revolúcií predchádzajúcich storočí. V globálnom meradle preto EÚ, USA, Japonsko a ďalšie vyspelé ekonomiky sveta stoja pred otázkou aplikovania účinnejšieho rámca pre vymožiteľnosť práv duševného vlastníctva, ktorý by sa dokázal prispôsobiť novému prostrediu. V kontexte EÚ skutočnosť, že žijeme v digitálnej dobe, je nutné zohľadniť vo všetkých jej politikách s cieľom vytvoriť príťažlivú a cenovo dostupnú legálnu ponuku pre všetkých, od poskytovateľov digitálneho obsahu až po bežných spotrebiteľov.

Gro zodpovednosti na poskytovateľov internetových služieb?

V spojitosti s problematikou digitálneho trhu EÚ bola ešte v roku 2000 schválená smernica o elektronickom obchode, v ktorej sa vytýčili jeho základné pravidlá (napr. podmienky výmeny informácií on-line a úpravu zodpovednosti pre poskytovateľov služieb - sprostredkovateľov).

Významnejšou revíziou však bude musieť prejsť smernica o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva z roku 2004, ktorá predstavila celý rad nástrojov pre boj proti falšovaniu a autorskému pirátstvu v občiansko-právnom konaní. Proces revízie ukázal, že pozornosť bude sústredená najmä na otázku zodpovednosti poskytovateľov internetových služieb - sprostredkovateľov. Smernica nepokrýva trestno-právny rozmer falšovania.

Novým navrhovaným medzinárodným nástrojom účinnejšej vymožiteľnosti práv DV je Obchodná dohoda o boji proti falšovaniu (ACTA). Práve ACTA v časti venovanej vymožiteľnosti práv v digitálnom prostredí definuje množstvo opatrení na zabránenie falšovania a dáva členským štátom možnosť tieto opatrenia implementovať v občiansko-právnom a v trestno-právnom konaní.

Slovensko vsadí na prevenciu a informovanosť

Slovensko ako členská krajina EÚ a signatár medzinárodných dohôd bude pri presadzovaní práv duševného vlastníctva za každých okolností zohľadňovať rovnováhu medzi komerčnými záujmami priemyslu vrátane držiteľov práv a ochranou práv a slobôd používateľov internetu, ktoré boli prijaté ako súčasť telekomunikačného balíčka EÚ (Internet Freedom Provision). Medzi ne patrí princíp prezumpcie neviny, slobody prejavu, práva na súkromie, práva na informácie a práva na spravodlivý proces.

Slovensko bude v tomto smere podporovať najmä zvyšovanie povedomia o duševnom vlastníctve, prevenciu pred represiou vo vzťahu k porušovaniu duševného vlastníctva, pričom uprednostní cestu rôznych informačných kampaní na zvyšovanie on-line gramotnosti a ochrany práv v digitálnom prostredí. Rovnako pri presadzovaní práv DV v digitálnom prostredí bude Slovensko rešpektovať závery rozsudku Súdneho dvora EÚ z novembra 2011 vo veci C 70/10 SCARLET vs. SABAM (Právo Únie nedovoľuje vnútroštátnemu súdu vydať súdny príkaz, ktorým sa poskytovateľovi internetového pripojenia ukladá povinnosť zaviesť systém filtrovania s cieľom zabrániť protiprávnemu sťahovaniu súborov) ako aj vo veci C 324/09 LOREAL vs. EBAY (Súdny dvor Európskej únie týmto rozhodnutím upresňuje zodpovednosť prevádzkovateľov internetových obchodov za porušenie práv súvisiacich s ochrannými známkami spôsobené ich užívateľmi (predávajúcimi). Na základe uvedeného rozhodnutia môžu vnútroštátne súdy uložiť prevádzkovateľovi internetového obchodu prijatie opatrení, ktoré majú nielen ukončiť porušovanie práv duševného vlastníctva, ale majú aj ďalšiemu porušovaniu týchto práv zabrániť.)

Čím sa začne?

Ciele na najbližšie obdobie sú stanovené. Sú nimi:

  • pravidelná aktualizácia informácií súvisiacich s vymožiteľnosťou práv duševného vlastníctva na portáli Duševné vlastníctvo a na webovej stránke Úradu priemyselného vlastníctva SR.
  • zorganizovanie informačnej kampane v spolupráci s priemyselným sektorom pre verejnosť so zameraním na negatíva a riziká spojené s používaním falšovaného a pirátskeho tovaru (potraviny, lieky, textil) a jeho nákupom najmä cez internet
  • Zorganizovanie informačnej kampane o autorskom práve na podujatí „Bažant Pohoda 2012"

Zdroj: Národná stratégia boja proti falšovaniu a autorskému pirátstvu (2012 - 2016)
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3875

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: