Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR: Tvrdenie o historicky najvyššom počte sudcov je nepravdivé

najpravo.sk • 4.9. 2013, 22:38

​Tvrdenie Hospodárskych novín o historicky najvyššom počte sudcov je podľa Ministerstva spravodlivosti SR preukázateľne nepravdivé.

Denník Hospodárske noviny v dnešnom vydaní uverejnil článok s názvom „Počet sudcov dosiahol historické maximum". Toto tvrdenie, ako aj tvrdenie v samotnom článku nie je však podľa Ministerstva spravodlivosti SR pravdivé.

"V súčasnosti je na okresných a krajských súdoch a na Špecializovanom trestnom súde spolu 1284 sudcov, čo je preukázateľne menej ako v rokoch 2008, 2009 a 2010. Súčasný počet sudcov je zároveň stále výrazne nižší ako je počet sudcov určený záväznými ukazovateľmi štátneho rozpočtu (1326)." uvádza ministerstvo vo svojej reakcii na článok Hospodárskych novín. 

Súdy sú zavalené hromadnými žalobami

Prebiehajúce výberové konania na miesta sudcov sú podľa ministerstva reakciou na stagnáciu výberových konaní v predchádzajúcom období, v dôsledku ktorej počet sudcov klesal a neboli nahradzovaní ani tí sudcovia, ktorí odchádzali napríklad do dôchodku. Aktuálne výberové konania sú nevyhnutným krokom na stabilizáciu súdnictva v čase, keď rastie nápad vecí na jednotlivých súdoch, keď sú súdy zavalené tzv. hromadnými žalobami a keď vinou pozastavenia príchodu nových sudcov došlo v roku 2012 k zastaveniu poklesu priemernej dĺžky súdneho konania.

Kvôli novým sudcom sa prepúšťať nebude

Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň odmieta spájanie témy stabilizácie počtu sudcov s platovým zabezpečením ostatných zamestnancov justície. "V tomto kontexte zdôrazňujeme, že napriek viazaniu finančných prostriedkov v žiadnom prípade MS SR nemá záujem na prepúšťaní týchto zamestnancov ani na znižovaní ich platov."

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1288

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: