Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Harabin: Nepravdivé informovania zo strany TIS znižujú dôveryhodnosť justície

najpravo.sk • 24.7. 2013, 12:44

„Dobré fungovanie súdneho systému má zásadný vplyv na kvalitu verejného života a demokracie. Fungujúce a dôveryhodné súdnictvo je predpokladom pre dobré podnikateľské ale aj bežné občianske prostredie na život. Slováci so stavom súdnictva nie sú spokojní. Podľa Eurobarometra z jesene 2009 len 29% Slovákov dôveruje súdom. Zároveň každá dvanásta domácnosť, ktorá prišla do kontaktu so súdnictvom, zaplatila podľa prieskumu Globálneho barometra korupcie z roku 2013 úplatok. O činnosti sudcov a súdov pritom veľa nevieme, aj kvôli obmedzeniam v prístupe k informáciám, ktoré sú pri poslancoch alebo vláde miernejšie." uvádza sa v úvode predstavenia projektu Otvorené súdy, ktoré si dalo za cieľ na základe verejne dostupných dát zvýšiť tlak na kvalitu slovenského súdnictva. Stránka projektu má pomocou týchto dát sprehľadniť činnost súdov a sudcov a umožniť ich porovnanie.

Tento projekt využíva dáta zverejnené alebo sprístupnené Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky, Súdnou radou SR, Národnou radou SR a Kanceláriou prezidenta SR, pričom tieto dáta navzájom prepája.

„Informácie o súdnych pojednávaniach by mali byť úplnejšie, Otvorené Súdy by mali poskytovať viac dát ako stránka ministerstva spravodlivosti." uvádza stránka projektu. Okrem sudcov portál obsahuje aj údaje o rozhodnutiach súdnych úradníkov, ktorých označuje ako „Pravdepodobne VSU".

"Nedajú sa miešať hrušky s jablkami a porovnávať neporovnateľné"

Portál najprávo.sk oslovil niektorých sudcov a vyšších súdnych úradníkov, ohľadom ich názoru na zverejnené informácie: "Táto stránka je absolútne zavádzajúca, pri mojom mene mám len pár rozhodnutí, niektorí kolegovia dokonca len jedno alebo dve, vyzerá to, akokeby som sa tie roky, čo robím v súdnictve neurobila vôbec nič. Verejnosti sú podsúvané úplne nekorektné informácie, ktoré nekorešpondujú so skutočnosťou. Som zhrozená." uviedla pre portál najprávo.sk vyššia súdna úradníčka okresného súdu v trnavskom kraji. "Projekt si dal za cieľ zvýšiť tlak na kvalitu rozhodovacej činnosti súdov. Myslím si ale, že efekt môže byť práveže opačný. Nedajú sa miešať hrušky s jablkami a porovnávať neporovnateľné. Podľa údajov tejto stránky viacerí sudcovia vyzerajú akoby sa v práci neukázali ako je rok dlhý, pričom ide o rešpektovaných a uznávaných odborníkov, ktorých kvalita práce je všeobecne známa." uviedol k projektu nami oslovený sudca z okresného súdu v nitrianskom kraji.

Vzniká tu klamlivý dojem, že sudcovia najvyššieho súdu nič nerozhodujú

Najvyšší súd Slovenskej republiky po spustení stránky vyzval Transparency International Slovensko, aby zverejňovalo na svojej stránke www.otvorenesudy.sk o práci sudcov pravdivé informácie. „Nimi uvedený projekt za 20 000 eur, je iba čiastočným „vykradnutím" oficiálnej databázy ministerstva spravodlivosti, ktorých webová stránka obsahuje podstatne viac presnejších a aktualizovaných informácií." uvádza Najvyšší súd SR vo svojom vyjadrení.

„Ak nedôjde v krátkom čase k náprave, budeme nútení informovať centrálu Transparency International o neuveriteľnej povrchnosti, resp. o zbytočne vyhodených peniazoch na Slovensku," uviedol predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin.

Vo vyjadrení sa ďalej uvádza, že na najvyššom súde sudcovia rozhodujú výlučne v senátoch. „Pri väčšine sudcov najvyššieho súdu na stránke TIS www.otvorenesudy.sk nie sú vôbec uvedené žiadne rozhodnutia. A to aj pri tých sudcoch, ktorých samotná TIS považuje za „tzv. reformných", napríklad bývalého predsedu Milana Karabína, ktorého senát pravidelne rozhoduje a verejne zasadá. Takto vzniká klamlivý dojem, že sudcovia najvyššieho súdu nič nerozhodujú. Pritom v uplynulom roku vybavili takmer 8000 vecí, pričom ide napríklad na trestom kolégiu o tie najzávažnejšie prípady organizovaného zločinu vrátane vrážd. Alebo rozsiahle niekoľko desiatok tisíc stranové spisy a náročné veci zo správneho, civilného a obchodného kolégia." uvádza sa ďalej vo vyjadrení.

Najvyšší súd Slovenskej republiky pritom ako prvý súd na Slovensku, ešte pred zákonnou povinnosťou zverejňuje v rámci transparentnosti a zvyšovania dôveryhodnosti okrem faktúr z hospodárenia aj všetky rozhodnutia na svojej webovej stránke s vyhľadávačom. Majetkové priznania sú na webe Súdnej rady Slovenskej republiky.

„Takéto nepravdivé informovania o činnosti súdov zo strany Transparency International Slovensko samozrejme dôveryhodnosť justície znižujú. Zrejme je to zámer. Škoda je ale peňazí z grantov na takéto projekty, radšej ich mohli dať pre obete trestných činov," uzavrel Harabin.

Zdroj: otvorenesudy.sk, nssr.gov.sk, najpravo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1597
Súvisiace články

Nový príspevok

naša justícia?

ento projekt využíva dáta zverejnené alebo sprístupnené Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky, Súdnou radou SR, Národnou radou SR a Kanceláriou prezidenta SR, pričom tieto dáta navzájom prepája. ..takze mila sudcovska obec zjavne placete na zlom mieste. Taketo informacie o Vas uvadza stat a pri stave nasej justicie sa tomu ani necudujem, Vo vymozitelnosti prava je SR spomedzi 144 krajin na 115 mieste, pricom z EU na poslednom. Jasna vizitka Vasej prace a bolo by nacase sa pozriet do zrkadla a urobit si poriadok medzi sebou. Niekedy bol sudcovsky stav cteny a vazeny , teraz ho kazdy obcan tohto statu bere ako moralnu zumpu, kde sa sudcovia citia diskriminovani a podavaju zaloby na vlastny stat zaloby podla sablony od dalsieho bezcharakterneho kolegu a na cele bez reptania respektuju mafiana tykajuceho si s odsudeným super dilerom. Fuj je mi zle z Vas a z cesty po ktorej ide nasa justicia.

Stevo | 25.07.2013 20:14
Diletantstvo

Toto, čo si niekto dovolil vypustiť je katastrofa, diletantstvo, amatérizmus a čokoľvek iné, len nie snaha o zvýšenie kvality rozhodovania súdov. Som veľmi sklamaný z Transparency international SR. Stále som si myslel, že na lokálnej úrovni disponujú odborne zdatným aparátom, ale toto je hanba. Ako sudcovia sú označení súdni tajomníci, na niektorých miestach sú súdni tajomníci označení ako vyšší súdni úradníci, počty rozhodnutí nesedia ani zďaleka pri nikom, s kým som sa za tie dva dni rozprával. A navádzať verejnosť, aby porovnávala nejaké platobné rozkazy (aj keď vydaniu platobného rozkazu tiež môže predchádzať náročnejšie oboznamovanie so spisovým materiálom) s veľkými kauzami inak povedané porovnávať formálne rozhodnutia s rozhodnutiami vyžadujúcimi štúdium európskej legislatívy, judikatúry a podobne... Súhlasím s názorom kolegu, ktorý je v článku prezentovaný, že to sú hrušky s jablkami a dovolím si dodať, že aj s tehlami a papekmi v jednom vreci. Toto, čo transparency vyprodukovala za produkt je nechutné. Apelujem na TIS, aby zverejnili reálne údaje a ak ich nemajú, nech sa nepúšťajú do podobného projektu, pod ktorý sa chcú podpísať, nech nezavádzajú verejnosť, nech sú porovnávaní len sudcovia rovnakých oddelení. A nech tá ich skvelá stránka tiež uvedie, ktoré rozhodnutia sa nezverejňujú! Niektorí sudcovia tak vyzerajú ako lajdáci, ale len preto, lebo ich agenda sa v zmysle inštrukcie MS SR nezverejňuje. Toto trošku uniklo pánom "odborníkom" z TIS. A tiež nech odfiltrujú VSU a tajomníkov, ktorí sú síce nevyhnutnou pomocou nám sudcom, vyprodukujú množstvá rozhodnutí za skutočne symbolické mzdy (za čo majú môj obdiv), ale keď chce TIS porovnávať výkonnosť sudcov, nemá ich zverejňovanie zmysel. V zásade fandím takýmto projektom, výhody takéhoto projektu môžu získať aj samotní sudcovia, ale nedorobky alebo ich radšej nazvať účelové nedorobky, ktoré sa tvária ako dokonalosť sama o sebe sú mi odporné.

sudca | 24.07.2013 17:23
PoUtStŠtPiSoNe
: