Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanovisko k odškodňovaniu úrazov na neupravených chodníkoch

najpravo.sk • 26.10. 2011, 14:08

Blíži sa zimné obdobie, obdobie mrazu a snehu a zároveň obdobie zvýšeného počtu úrazov chodcov na zľadovatených chodníkoch. Najvyšší súd ČR vydal minulý týždeň zaujímavé stanovisko k otázke odškodňovania úrazov chodcov na namrznutých či neupravených chodníkoch.

„Závadami v schodnosti pozemnej komunikácie sa rozumejú natoľko významné zmeny (zhoršenia) schodnosti komunikácie, že chodec ani pri obozretnej chôdzi rešpektujúcej stav komunikácie či dôsledky poveternostných vplyvov nemôže ich výskyt predpokladať a účinne na ne reagovať".

Tento právny názor prijalo na októbrovom zasadnutí občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu Českej republiky v Brne v rámci zjednocovania súdnej praxe týkajúcej sa otázky odškodňovania úrazov chodcov na klzkých či neupravených chodníkoch. Zjednodušene povedané, pokiaľ chodec vie, že chodník nie je uprataný, je na ňom námraza a napriek tomu sa na ňom pohybuje tak, že tieto faktory neberie do úvahy, potom v prípade úrazu nemôže očakávať, že bude odškodnený. Odškodnenie by chodec mohol očakávať v prípade, že dôjde k nečakanej zmene, ktorú nemohol predpokladať (napríklad dôjde k náhlej zmene počasia a chodník sa nečakane zmení na poľadovicu). Pokiaľ totiž vstupuje na chodník, ktorý nesie znaky zimného počasia, potom sa musí správať podľa tejto situácie, ktorá mu je vopred známa a tejto prispôsobiť pohyb a svoje správanie.

Najvyšší súd ČR vydal svoj právny názor na základe sporu (sp. zn. 25 Cdo 1713/2008) občana z Ostravy, ktorý okolo tretej hodiny rannej utrpel úraz na neposypanej miestnej komunikácii a žaloval majiteľa chodníka o bolestné vo výške 54 tisíc korún. Okresný súd v Ostrave mu vyhovel, ale v rámci odvolacieho konania Krajský súd v Ostrave žalobu zamietol. Podľa krajského súdu chodec vedel, v akom stave je chodník a bolo preukázané, že vedel o namrznutom stave a mohol teda predpokladať, že chôdza na takomto chodníku vyžaduje osobitnú opatrnosť. Podľa zistenia v tejto nočnej dobe, kedy teplota klesla pod bod mrazu, ani nebolo v silách majiteľa chodníka námrazu odstrániť. Naviac nešlo o závadu v schodnosti komunikácie.

Najvyšší súd preto svojim rozsudkom dovolanie zamietol a potvrdil tak správny názor Krajského súdu v Ostrave. Rozsudok Najvyššieho súdu 25 Cdo 1713/2008 bol prijatý ako zjednocujúce stanovisko, ktoré bude zverejnené v Zbierke súdnych rozhodnutí a stanovísk, avšak toto stanovisko nijako nezbavuje majiteľov chodníkov povinnosti udržovať ich schodnosť.

Zdroj informácií: www.nsoud.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1861

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: