Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sprísnenie podmienok na podávanie sťažností do Štrasburgu

najpravo.sk • 9.2. 2014, 20:33

Zástupkyňa vlády Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva dala do pozornosti potenciálnym sťažovateľom, že dňa 1. januára 2014 nadobudlo účinnosť nové znenie pravidla 47 Rokovacieho poriadku Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (Súd), ktorým boli zavedené prísnejšie podmienky pre podávanie sťažnosti na Súd.

​Cieľom tejto zmeny je zvýšenie efektívnosti Súdu a zrýchlenie procesu preskúmavania sťažností. Novela Rokovacieho poriadku prináša dve zásadné zmeny, ktoré budú mať vplyv na rozhodnutie, či sťažnosť bude odmietnutá alebo prijatá na ďalšie preskúmanie Súdom.

  • Prvá dôležitá zmena sa týka formulára sťažnosti, ktorého zjednodušená verzia je zverejnená na stránke Súdu a je voľne stiahnuteľná. Každý formulár zaslaný Súdu musí byť podľa nových pravidiel úplne vyplnený a sprevádzaný kópiami relevantných podporných dokumentov. Neúplná sťažnosť môže byť zamietnutá.
  • Druhá veľká zmena sa týka posudzovania dodržania lehoty, v ktorej musí byť sťažnosť podaná Súdu, ktorá je vo všeobecnosti šesť mesiacov od konečného rozhodnutia najvyššieho príslušného vnútroštátneho súdu. Kým doposiaľ stačilo, aby v tejto lehote sťažovateľ adresoval Súdu podanie, z ktorého bol zrejmý predmet sťažnosti, od 1. januára 2014 je potrebné, aby v danej lehote bol Súdu zaslaný vyplnený vyššie uvedený formulár spĺňajúci všetky predpísané náležitosti, to znamená vrátane sprievodných dokumentov. Neúplné sťažnosti už viac nebudú posudzované.

Na oficiálnej stránke Súdu je sťažovateľom k dispozícii v slovenskom jazyku formulár sťažnosti, návod na jeho vyplnenie, text novelizovaného ustanovenia Rokovacieho poriadku a úplné znenie Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Stránka tiež obsahuje odkaz na video s inštruktážou na vyplnenie formulára sťažnosti.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: echr.coe.int

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1288

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: