Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

REKODIFIKÁCIA OZ: Poznáme mená nových členov rekodifikačnej komisie

najpravo.sk • 2.12. 2015, 19:30

Na stránkach portálu najprávo.sk sme vás pred pár týždňami informovali, že minister spravodlivosti Tomáš Borec vymenoval nových členov Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Táto informácia sa stretla s veľkým čitateľským ohlasom, a preto sme oslovili samotné Ministerstvo spravodlivosti SR, aby nám priblížilo priebeh príprav nového Občianskeho zákonníka.

Na prvom plenárnom zasadnutí Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva (ďalej aj "Komisia") minister spravodlivosti Tomáš Borec skonštatoval, že oblasť hmotného práva je veľmi citlivou témou a mnohé jej otázky môžu spoločnosť rozdeľovať, preto apeloval na potrebu prihliadať v rámci rekodifikačných prác na všetky aspekty jednak z hľadiska odborného, ako aj spoločenského.

Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka treba revidovať

Docent Števček, predseda Komisie poukázal na skutočnosť, že v dôsledku rôznych spoločenských, hospodárskych a iných vplyvov môže byť Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka, schválený v roku 2009 v niektorých častiach neaktuálny, nereflektujúci súčasné potreby spoločnosti, o čom aj otvoril diskusiu. Viacerí členovia Komisie navrhli už schválený Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka iba upraviť (nevypracovať úplné nový Legislatívny zámer, keďže to by práce Komisie veľmi zdržalo) a tak Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka revidovať iba v zásadných otázkach.

Ako sa vyjadril pán doktor Valachovič, Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka by bolo vhodné rozšíriť o problematiku právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov a tú začleniť do nového Občianskeho zákonníka.

V diskusii boli otvorené aj otázky o mieste rodinného práva v novom Občianskom zákonníku. Tu pani doktorka Baricová navrhla zotrvať pri pôvodnej myšlienke Legislatívneho zámeru Občianskeho zákonníka a právnu úpravu rodinného práva začleniť do nového Občianskeho zákonníka, minimálne v rozsahu súkromnoprávnych vzťahov.

Dualita právnej úpravy niektorých inštitútov

Pán profesor Cirák tiež načrtol problémy, ktoré môžu vyvstať v súvislosti so zmenou právnej úpravy Obchodného zákonníka. K tomu sa predseda Komisie, pán docent Števček vyjadril, že podľa jeho názoru problém nespočíva v tom, že je Obchodný zákonník samostatným kódexom, ale v dualite právnej úpravy niektorých inštitútov a preto navrhol vyčleniť tie inštitúty, ktoré by mali byť upravené výlučne v novom Občianskom zákonníku ako zjednocujúcom právnom predpise.

Na odstránenie duality právnej úpravy apelovali členovia Komisie aj v súvislosti s právnou úpravou ochrany spotrebiteľov.

Členovia Komisie sa zhodli na potrebe aktualizácie Legislatívneho zámeru Občianskeho zákonníka (aj ak iba v častiach) vo forme dodatku k existujúcemu Legislatívnemu zámeru a dohodli sa svoje príp. návrhy na jeho zmenu predložiť Predsedníctvu Komisie do jeho ďalšieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční 3. decembra 2015.

Na prvom plenárnom zasadnutí Komisie bola tiež prediskutovaná metodika práce. Ako systém práce si členovia Komisie zvolili vypracovávanie jednotlivých čiastkových úloh v menších pracovných skupinách, pričom výsledky týchto skupín budú vždy prezentovať na plenárnom zasadnutí Komisie.

Zmena na poste predsedu rekodifikačnej komisie

S účinnosťou od 1. júla 2015 došlo k zmene na poste predsedu Komisie pre rekodifikáciu Občianskeho zákonníka, kedy doc. JUDr. Marek Števček, PhD. v tejto funkcii nahradil doc. JUDr. Antona Dulaka, PhD.

„Všetky doterajšie práce však s určitosťou nevyjdú nazmar. Ako bolo dohodnuté aj s pánom docentom Dulakom, po tom, ako bude z jeho strany ako bývalého predsedu rekodifikačnej komisie predložený návrh nového kódexu, bude ten v plnom rozsahu posúdený novou Komisiou. Komisia bude pri tvorbe paragrafového znenia budúceho Občianskeho zákonníka dôsledne zachovávať koncepciu a smerovanie Legislatívneho zámeru Občianskeho zákonníka. Nakoľko bol však Legislatívny zámer, ktorý sa stal taktiež podkladom pre vypracovanie verzie návrhu paragrafového znenia pod vedením bývalého predsedu, schválený ešte v januári 2009, bude potrebné niektoré tendencie v ňom naznačené aktualizovať, resp. revidovať tak, aby vyhovoval súčasným, spoločensko-právnym potrebám. Legislatívny zámer Občianskeho zákonníka a predložené paragrafové znenie Občianskeho zákonníka totiž napríklad nerieši, prípadne aj rieši, ale bez potrebnej komunikácie s príslušnými rezortmi niektoré zásadné oblasti okrem iného aj intertemporalitu právnych noriem, vzťahy s Obchodným zákonníkom, právnu úpravu vlastníctva bytov a nebytových priestorov alebo aj právnu úpravu ochrany spotrebiteľov. Taktiež bude nevyhnutné vypracovať aj s novým kódexom súvisiacu sprievodnú legislatívu ako napríklad zákon o obchodných spoločnostiach, tu však zdôrazňujem, že  ide iba o pracovný názov zákona a ten môže podliehať zmenám podľa výsledkov diskusií.“ uviedla pre portál najprávo.sk JUDr. Bianka Tkáčová, tajomníčka rekodifikačnej komisie. Dodala, že v uvedenom rozsahu bude kritickej revízii podrobené aj paragrafové znenie Občianskeho zákonníka predložené pod vedením bývalého predsedu rekodifikačnej komisie. „Ako najviac to však len bude možné, Komisia bude s určitosťou a veľmi rada ďalej stavať aj na pasážach z predloženej pracovnej verzie návrhu nového Občianskeho zákonníka. Kontinuitu začatých prác zabezpečí aj účasť niektorých členov „pôvodnej“ komisie v novej Komisii pre rekodifikáciu súkromného práva.“ dodala tajomníčka komisie.

Zoznam nových členov Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva

Predseda:

doc. JUDr. Marek Števček, PhD. MS SR, PF UK Bratislava

Tajomník:

JUDr. Bianka Tkáčová MS SR

Členovia:       

JUDr. Bajánková Jana NS SR

JUDr. Baricová Jana ÚS SR

JUDr. Bezouška Petr, Ph.D. PF UPOL

JUDr. Ing. Budjač Milan, PhD. MS SR

Prof. JUDr. Cirák Ján, CSc. PF UMB Banská Bystrica

doc. JUDr. Csach Kristián, PhD. PF UPJŠ Košice

JUDr. Dobrovodský Róbert, PhD., LL.M. PF TU Trnava

doc. JUDr. Ďurica Milan, PhD. KS Banská Bystrica

JUDr. Fečík Marián GP SR

doc. JUDr. Gábriš Tomáš, PhD., LLM PF UK Bratislava, advokát

JUDr. Gyárfáš Juraj advokát

doc. JUDr. Havel Bohumil Ph.D.  Ústav státu a práva ČR, advokát

JUDr. Hulmák Milan, PhD. PF UPOL, advokát

JUDr. Humeník Ivan, PhD. advokát

Mgr. Jakubáč Róbert ÚGKK SR

doc. JUDr. Jurčová Monika, PhD. PF TU Trnava

JUDr. Kotrecová Alexandra, PhD. PF UK Bratislava

JUDr. Križan Martin, PhD. PF UK Bratislava

Mgr. Luprichová Petronela, PhD. PF UK Bratislava

doc. JUDr. Mamojka Mojmír, PhD. ml. PF UK Bratislava

JUDr. Melzer Filip, Ph.D., LL.M. PF UPOL

JUDr. Mesiarkinová Soňa NS SR

JUDr. Mitterpachová Jana, PhD. advokátka

JUDr. Moravčíková Andrea, PhD.  NS SR

JUDr. Niku Anna advokátka

JUDr. Novotná Marianna, PhD.  PF TU Trnava

JUDr. Pirošíková Marica MS SR

JUDr. Popovec Andrej Slovenská advokátska komora

JUDr. Ricziová Beatrix, PhD. MS SR

JUDr. Sedlačko František, PhD., LL.M. advokát

JUDr. Smyčková Romana, PhD. PF UK Bratislava

JUDr. Šínová Renáta, Ph.D. PF UPOL

JUDr. Šulai Peter notár

JUDr. Tégl Petr, Ph.D. PF UPOL

JUDr. Tomašovič Marek, PhD. GP SR

JUDr. Valachovič Marek, PhD. advokát

JUDr. Valová Katarína, PhD. notárka

Prof. JUDr. Peter Vojčík, CSc. PF UPJŠ Košice

doc. JUDr. Vozár Jozef, CSc. Ústav štátu a práva SAV

JUDr. Ing. Zahradníková Radka, PhD., LL.M. Okresní soud Praha – západ

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2966

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: