Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Paragrafové znenie prvej pracovnej verzie návrhu nového Občianskeho zákonníka

Denisa Dulakova • 12.11. 2015, 18:37

Prinášame vám paragrafové znenie prvej pracovnej verzie návrhu nového Občianskeho zákonníka, odovzdaného dňa 16.09.2015.

"Vážení kolegovia, ctení zástupcovia právnickej obce! 

Po úvodnej informácii o odovzdaní prvej ucelenej pracovnej verzie návrhu nového Občianskeho zákonník dňa 16.09.2015 sa objavili rozpaky, či je vhodné alebo správne túto pracovnú verziu návrhu sprístupniť verejnosti. Po vyhodnotení všetkých súvislostí sme dospeli k presvedčeniu, že niet dôvodov, prečo návrh nezverejniť. Najmä, ak ide o pracovnú verziu návrhu diela, ktoré si žiada širokú diskusiu odbornej verejnosti.

Návrh je výsledkom práce aktívnych členov rekodifikačnej komisie, ale aj nečlenov – oslovených odborníkov, ktorí prácou na projekte nezištne obetovali veľkú časť svojho voľného času.

Za všetkých, či už členov alebo nečlenov rekodifikačnej komisie, osobitne ďakujem profesorovi Lazarovi, ktorý sa myšlienke rekodifikácie Občianskeho zákonníka dlhodobo venoval a pracoval na nej, ďalej profesorovi Husárovi, doc. Csachovi, doc. Jurčovej, doc. Kirstovej, doc. Dulakovej, dr. Škrinárovi, dr. Majeríkovej a dr. Galandovej (všetci za záväzkové právo, ale aj za vybrané časti všeobecnej časti OZ a záväzky zo spôsobenej škody), dr. Valachovičovi (vecné právo), dr. Kubíčkovej (rodinné právo), dr. Križanovi (ochrana osobnosti a časť spotrebiteľského práva), dr. Valovej (dedičské právo), ale aj ďalším, s ktorými sme navrhnuté znenie konzultovali a svojou časťou prispeli k tvorbe celku.

Ešte raz, srdečná vďaka!"

Anton Dulak

Prvú pracovnú verziu rekodifikovaného Občianskeho zákonníka si môžete pozrieť tu:

1. diel Zmluvy o prevode vlastníctva

2. diel Užívacie zmluvy

3. diel Zmluvy o konaní alebo o výsledku konania

4. diel Odvážne zmluvy

5. diel Záväzky z jednostraných právnych úkonov

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2061

Nový príspevok

Dom ktorý má kľučky len zvonka.

Najprv sa príjme procesnoprávny predpis (občiansky sporový poriadok atď.) a až potom sa prijíma hmotnoprávny predpis ( občiansky zákonník). To je -ako hovorí český aforista Milan Ružička- ako keby sa fatalista usalašil v dome, ktorý má kľučky len zvonka.

Igor | 04.11.2015 10:33

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: