Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR sa stretla so zástupcami VIA IURIS

najpravo.sk • 2.12. 2015, 19:31

„Prieskum o dôveryhodnosti slovenskej justície treba brať vážne, aj keď musíme povedať, že bol urobený v čase medializácie niektorých škandalóznych rozhodnutí bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR," povedala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová počas stretnutia s predstaviteľmi združenia VIA IURIS.

Výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát poznamenal, že stretnutie je dôkazom výraznej zmeny na Najvyššom súde. „Verím, že aj po dnešnom stretnutí budeme môcť Najvyššiemu súdu poskytnúť údaje aj z ďalších prieskumov, ktoré chystáme,“ dodal Milan Šagát.

Zuzana Čaputová právnička z VIA IURIS navrhla, aby odvolacie disciplinárne senáty nefungovali ako doteraz, ale aby to bola agenda správneho kolégia, tak ako je tomu v Českej republike. Veľkou témou podľa nej ostáva profesionálna etika sudcov v podobe etického kódexu. „Dianie na Najvyššom súde za ostatný rok však vnímam ako konsolidáciu pomerov a kroky pani predsedníčky považujem za silné signály dobrým smerom,“ zhodnotila stretnutie Zuzana Čaputová. Navrhla ďalej väčšiu otvorenosť sudcov ku komunikácii s médiami, aby verejnosť vnímala justíciu cez konkrétnych sudcov.

Predsedníčka NS SR Daniela Švecová pripomenula, že etický kódex sudcov je potrebné prijať taký, aby s ním súhlasili sudcovia, ale aby ho prijala aj verejnosť. Na stretnutí sa zúčastnení dohodli aj v oblasti spoločnej komunikácie a participácie na ďalších projektoch. 

Podotýkame, že prieskum verejnej mienky, ktorý zadala vypracovať VIA IURIS, podľa ktorého až 74 % ľudí nedôveruje súdnictvu a súdom, bol predmetom aj pondelkového rokovania Súdnej rady SR. Na tomto zasadnutí predsedníčka Súdnej rady SR JUDr. Jana Bajánková zdôraznila, že nestačí konštatovať, že dôvera v súdnictvo je nízka, ale je potrebné vedieť, prečo. Relevantné odpovede sa z jednej otázky získať nedajú. V rámci prieskumu VIA IURIS nevie, aká vzorka bola oslovená, nie je zrejmé, či respondenti prišli do kontaktu so súdnictvom ako takým alebo či mali informácie iba z médií. Má to dôležitý význam z toho dôvodu, že len keď budú vedieť, prečo je dôveryhodnosť nízka, potom s tým budú môcť niečo robiť. Čo sa týka počtu otázok, prieskumy iných štátov sú rozšírené, podrobnejšie, napr. poľský prieskum obsahoval 200 otázok.  

Člen Súdnej rady SR JUDr. Igor Burger uviedol, že keď sa oboznámil s prieskumom VIA IURIS, doviedlo ho to k záveru, že je najvyšší čas urobiť seriózny prieskum a nie prieskum založený na dvoch otázkach a 1003 respondentoch. Tieto otázky nedávajú obraz o dôvere alebo nedôvere v súdy. Za účelom realizovania nového prieskumu je potrebné na tento účel získať financie. Podporil túto myšlienku, pričom považuje za nezodpovedné závery z prieskumu, ktorý nemá presvedčivý základ, považovať za argument o dôvere a nedôvere justície.

Profesor JUDr. Ján Klučka poznamenal, že nedôveryhodnosť vytvárajú aj médiá, pretože prezentujú iba tie prípady, kde prišlo k pochybeniu. Zo strany napr. Združenia sudcov Slovenska je podľa neho potrebné dávať do popredia pozitívne hodnoty súdnictva - kvalitne a v lehotách riešia sudcovia tisícky vecí. Navrhol, aby sa otázky k prieskumu kládli až vtedy, keď sa predstavia aj pozitívne hodnoty. Vyzerá to tak, že súdna moc neprináša žiadne pozitívne hodnoty, stále je to o negatívach. Má dojem, že pokiaľ sa nájde cez Združenie sudcov Slovenska alebo iné organizácie: súdnu radu, médiá, pozitívne hodnotenie o tom, čo sudcovia dosiahli, potom sa začne meniť aj mienka ľudí. V mnohých prípadoch sú podľa neho ľudia masírovaní médiami. Možno sa v prieskume spýtať, čím bolo ovplyvnené ich rozhodnutie.

Ďalší člen Súdnej rady SR JUDr. Ľuboš Sádovský zdôraznil, že dôležité pre súdnu moc je uskutočnenie dôveryhodného prieskumu verejnej mienky. Ak takýto prieskum je na svete, nie celkom chápe, ako môžu sudcovia rozhodnúť 370 tisíc vecí ročne.

Zdroj: Súdna rada SR, Najvyšší súd SR, Via iuris
Foto: Najvyšší súd SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1659

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: