Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident Andrej Kiska napísal sudcom otvorený list

najpravo.sk • 24.11. 2014, 21:42

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková vyhlásila voľby jedného člena Súdnej rady SR sudcami, a to na deň 25. novembra 2014 o 14.00 hod. Pri tejto príležitosti sa prihovoril sudcom aj prezident Slovenskej republiky. Otvorený list prezidenta SR Andreja Kisku sudkyniam a sudcom Slovenskej republiky vám prinášame v plnom znení:

„Vážené sudkyne a sudcovia Slovenskej republiky,

onedlho sa skončí rok 2014, v priebehu ktorého došlo k viacerým zmenám v slovenskej justícii. Nie všetky boli vami, sudkyňami a sudcami, ale aj odbornou verejnosťou prijaté iba jednoznačne pozitívne. Viaceré však vzbudili po dlhom čase priaznivé očakávania a otvorili cestu k zmene atmosféry v našom súdnictve.

Akokoľvek budeme hodnotiť zmeny, ktoré sa v tomto roku stali, na jednom sa isto môžeme zhodnúť: tieto zmeny vyvolala dlhodobá hlboká nedôvera verejnosti k slovenskej justícii, nepriaznivé hodnotenia zo strany inštitúcií Európskej únie, nelichotivý stav oproti porovnateľným krajinám a všeobecné presvedčenie, že vymožiteľnosť práva a fungovanie nášho súdnictva sú na poprednom mieste problémov Slovenska a podstatným dôvodom nízkej dôvery občanov vo fungovanie štátu.

Veľmi by som si želal, aby sme rok 2014 v slovenskom súdnictve mohli v budúcnosti hodnotiť ako začiatok priaznivého obratu.

Vážené sudkyne a sudcovia Slovenskej republiky,

zajtra rozhodnete vo voľbách o tom, kto z vás sa stane osemnástym členom Súdnej rady SR a vaším zástupcom v nej. Aj toto vaše právo je výrazom vysokého stupňa samosprávy nášho súdnictva, nezávislého postavenia súdnictva ako samostatnej moci v štáte, a vašej zodpovednosti za spravovanie a výkon tejto moci.

Úlohou každého jedného ústavného činiteľa, okrem plnenia si povinností, je usilovať o trvalú dôveru občanov vo výkon moci, ktorá mu je zverená. Ubezpečujem vás, že si uvedomujem, že zďaleka nie všetky problémy a nedostatky výkonu súdnej moci môžu vyriešiť sami sudcovia. Ale postupné zvyšovanie dôveryhodnosti je aj vo vašich rukách.

Vážené sudkyne a sudcovia Slovenskej republiky,

vaša účasť alebo neúčasť v zajtrajších voľbách člena Súdnej rady SR bude dôležitým signálom toho, ako vážne vnímate túto svoju zodpovednosť. Domnievam sa, že vysokou účasťou a reprezentatívnosťou voľby môžete aj verejnosti poslať správu, že si túto zodpovednosť sami uvedomujete.

Vaša voľba — výber vášho zástupcu do Súdnej rady SR — bude signálom, aké súdnictvo chcete vy sami. Verím, že sa presadí hlas a vôľa väčšiny z vás, slušných a čestných sudcov.

Želám vám, vážené sudkyne a sudcovia, múdre a zodpovedné rozhodnutie, ktorým prispejete k tomu, aby si občania Slovenskej republiky mohli pamätať rok 2014 ako rok priaznivého obratu v našom súdnictve.

Andrej Kiska
prezident Slovenskej republiky“

Prečítajte si tiež:
Sudcovia budú voliť jedného člena Súdnej rady SR


Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1558

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: