Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Andrej Kiska vymenoval predsedníčku Najvyššieho súdu SR

najpravo.sk • 4.10. 2014, 08:28

Prezident Andrej Kiska vymenoval na návrh Súdnej rady SR Danielu Švecovú na post predsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

V príhovore prezident konštatoval nespokojnosť s našou najvyššou súdnou inštitúciou ako aj s celou slovenskou justíciou a to „ aj laickou verejnosťou, právnikmi, politikmi, predstaviteľmi diplomatických misií v našej krajine, ale aj samotnými sudcami. Vaše zvolenie Súdnou radou Slovenskej republiky bolo prijaté s nádejou, že sa skončí jedna éra a že k tomu prispejete autoritou vašej funkcie, osobným nasadením, životnou skúsenosťou, rozvahou, a ak treba, tak aj odvahou. Že naplníte očakávania, ktoré povedú k zvýšeniu dôveryhodnosti Najvyššieho súdu, ale aj celej justície v Slovenskej republike," uviedla hlava štátu.

Daniele Švecovej a s ňou aj celej našej justícii zaželal, aby z našej najvyššej súdnej inštitúcie už nebolo počuť hlasy o diskriminačnom prístupe vedenia Najvyššieho súdu k jednotlivým sudkyniam a sudcom. „A ak sa v minulosti takéto praktiky stávali, aby sa Vám podarilo odstrániť dôsledky nerovnakého zaobchádzania, „ zdôraznil Andrej Kiska. V závere svojho príhovoru vyslovil tiež želanie, aby Najvyšší súd spoľahlivo plnil jednu zo svojich najvýznamnejších aktivít – zjednocovanie výkladu zákonov a iných záväzných právnych predpisov; pre svoje vlastné rozhodnutia, aj pre rozhodovanie všetkých nižších súdov na Slovensku.

Novovymenovaná predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v príhovore poďakovala za vyslovenú dôveru a vyjadrila želanie, aby sa jej „ podarilo zvýšiť dôveryhodnosť Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v očiach verejnosti.“

Na slávnostnom akte vymenovania predsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky bol prítomný predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej, štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská a ďalší hostia.

Zdroj a foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1316

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: