Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Plánuje sa presun rozhodovacích právomocí zo sudcov na úradníkov

najpravo.sk • 14.5. 2015, 16:36

Ministerstvo spravodlivosti SR považuje za potrebné prehodnotiť aktuálnu právnu úpravu rozhodovacích právomocí vyšších súdnych úradníkov vo význame prenesenia časti rozhodovacej právomoci zo sudcov na vyšších súdnych úradníkov a poskytnúť vyšším súdnym úradníkom motiváciu a ďalší kariérny postup. Vyplýva to z návrhu Koncepcie modernizácie a stabilizácie súdnictva, ktorú má na stole Súdna rada Slovenskej republiky. 

Právny stav je neefektívny

„Právny stav, kedy kompetencie vyšších súdnych úradníkov sú určené len ako fakultatívna možnosť, t.j. kompetencie vyplývajú priamo zo zákona alebo z poverenia sudcu nie je efektívny, nakoľko zákon dáva v konkrétnom prípade možnosť, aby procesný úkon vrátane procesných rozhodnutí okrem rozhodnutí vo veci samej bol vykonaný nielen vyšším súdnym úradníkom, ale aj samotným sudcom t.j. procesný úkon je realizovaný pod menom sudcu.“ uvádza ministerstvo.

Dokument ďalej uvádza, že na základe zásady, že o procesných rozhodnutiach by obligatórne musel rozhodovať vyšší súdny úradník by sa uplatňovala generálna výnimka, a to v prípade, ak procesné rozhodnutie vydá sudca priamo na pojednávaní, ak budú splnené podmienky, že procesné rozhodnutie sa nemusí písomne vyhotovovať a následne doručovať účastníkom (týmto sa podľa ministerstva zabezpečí efektívnosť konania a vylúči sa možnosť, aby bola vec kvôli tomuto procesnému rozhodnutiu odročená na ďalšie pojednávanie).

Sudcov treba odbremeniť od drobných sporov

Vyšší súdny úradník by ďalej fakultatívne na základe poverenia sudcu pripravoval rozhodnutia pre sudcu a pripravoval skutkový a právny rozbor veci. Spomenutej príprave rozhodnutia a rozboru veci by muselo predchádzať písomné poverenie sudcu zažurnalizované v spise s presne vymedzeným rozsahom. Do úvahy prichádza následné prenesenie niektorých kompetencií na súdnych tajomníkov: súdne poplatky, ustanovenie opatrovníka, skúmanie príslušnosti, rekonštrukcia spisu, procesné výzvy, zisťovanie pobytu pri doručovaní.

Obdobne a s rovnakým cieľom je namieste odbremenenie sudcov od agendy tzv. „drobných sporov“ rozšírením rozhodovacej kompetencie vyššieho súdneho úradníka.

Hodnotenie zaťaženosti úradníkov

Cieľom navrhovanej zmeny je jednoznačné rozdelenie kompetencií v civilnom konaní medzi vyšším súdnym úradníkom a sudcom, aby sa sudca nemusel zaoberať procesnými úkonmi. Tieto úkony bude obligatórne vykonávať práve vyšší súdny úradník, čím sa sudcovi vytvorí väčší priestor na rozhodovanie vo veci samej. Navrhovaná zmena ďalej umožní objektívnejšie hodnotenie zaťaženosti vyšších súdnych úradníkov a sudcov, sledovanie a porovnávanie ich každodennej činnosti, resp. bude slúžiť ako podklad pre prípadné zmeny v rozvrhu práce.

Navrhovaná zmena podľa ministerstva zároveň vytvorí priestor na odstránenie prieťahov v súdnom konaní, nakoľko sa efektívnejšie využijú už existujúce personálne a odborné kapacity na jednotlivých súdoch.

Kariérny rast?

Súčasne je podľa ministerstva namieste dať vyššiemu súdnemu úradníkovi možnosť kariérne rásť po dosiahnutí určitého počtu odpracovaných rokov, získania potrebnej praxe vyjadrením počtu odpracovaných rokov a splnení ďalších podmienok, a to poskytnutím adekvátnej motivácie na ďalšie prehlbovanie odborných vedomostí, zníženie fluktuácie, odovzdávanie skúseností, zefektívnenie práce (aj rutinnej) a pod.

Špecifické postavenie v rámci výkonu súdnictva má probačná a mediačná služba. Jedným z cieľov tejto koncepcie je posilňovanie využívania odklonov v trestnom konaní a ukladania alternatívnych trestov. Práve v tejto oblasti je priestor pre efektívne využitie činnosti probačných a mediačných úradníkov.

Zmysel koncepcie

Koncepcia stabilizácie a modernizácie súdnictva bola vypracovaná na základe Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky a Plánu práce vlády Slovenskej republiky na rok 2013.

Koncepcia predstavuje strategický dokument, ktorého hlavným cieľom je definovať základné opatrenia krátkodobej, strednodobej a dlhodobej povahy, ku ktorým sa hlási vláda Slovenskej republiky v snahe o vytvorenie podmienok potrebných pre riadne fungovanie súdnictva v Slovenskej republike, ktoré je predpokladom pre napĺňanie práva každého na nezávislý a nestranný súd.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2037

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: