Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela Trestného poriadku upustí od potreby ustanoveniach dvoch znalcov

najpravo.sk • 16.4. 2015, 20:01

Na rôzne zmeny, ktoré prinesie zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami a o zmene a doplnení niektorých zákonov sme už v našich článkoch písali. Zákon podpísal začiatkom mesiaca prezident. SR. Dnes sa budeme zaoberať zrušením obligatórneho  ustanovovania dvoch znalcov pri vyšetrovaní duševného stavu v trestnom konaní.

Zákon tiež prinesie tieto zmeny:

Znenie relevantných novelizačných bodov v článku IV. zákona účinných od 1. januára 2016

  • 4. V § 142 ods. 1 sa vypúšťajú slová „vyšetrenie duševného stavu a“.
  • 5. V § 148 odsek 1 znie: „(1) Duševný stav obvineného vyšetruje znalec z odboru psychiatrie.“.
  • 6. V § 149 odsek 2 znie: „(2) Ak znalec u obvineného zistí príznaky nasvedčujúce jeho nepríčetnosti alebo zmenšenej príčetnosti, musí zaujať stanovisko aj k tomu, či je jeho pobyt na slobode nebezpečný.“.

Predmetné zmeny navrhol zakomponovať do Trestného poriadku Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, pričom upustenie od zákonnej úpravy vyšetrenia duševného stavu obvineného dvoma znalcami z odboru psychiatrie navrhol predovšetkým z dôvodu nehospodárnosti a neúčelnosti.

„V trestnom konaní sa uplatňuje zásada voľného hodnotenia dôkazov a zásada kontradiktórnosti, preto nie je dôvod zotrvávať na obligatórnom vyšetrení duševného stavu obvineného dvoma znalcami z odboru psychiatrie na rozdiel potreby pribratia dvoch znalcov na pitvu mŕtvoly, pri ktorej ide o neopakovateľný deštrukčný úkon. V Českej republike sa od obligatórneho vyšetrenia duševného stavu obvineného dvoma znalcami upustilo už v roku 2001 a doposiaľ nebolo zaznamenané, že by táto zmena spôsobovala výrazné aplikačné problémy, resp. že by dochádzalo k jej zneužívaniu. Nemenej významným je aj faktor výraznej úspory na znalečnom hradenom z rozpočtu verejnej správy Náklady na znalečné na účely trestného konania v odvetví psychiatrie dosiahli v roku 2013 výšku cca 2,9 milióna eur. uviedol ústavnoprávny výbor v odôvodnení zmien.

Dvoch znalcov bude teda od 1. januára 2016 potrebné pribrať len vtedy, ak pôjde o pitvu mŕtvoly.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1899

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: