Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela infozákona má zefektívniť prácu orgánov verejnej správy

najpravo.sk • 24.4. 2013, 21:33

Na Ministerstve spravodlivosti SR zasadala odborná pracovná skupina na vypracovanie návrhu novely zákona 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec v utorok odovzdal členom pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov štátnej správy, územnej samosprávy a mimovládneho sektora menovacie dekréty. Zároveň vyslovil želanie, aby sa v atmosfére konštruktívneho dialógu pripravila novelu infozákona tak, že zlepšenie pocíti celá spoločnosť.

„Očakávam, že zmeny v zákone budú navrhnuté tak, aby sa pri zachovaní resp. zvýšení súčasného štandardu práva na informácie odstránili nedostatky, ktoré bránia tak efektívnemu získavaniu požadovaných informácií, ako aj efektívnej práci orgánov verejnej správy," povedal minister.

Členovia si na prvom stretnutí stanovili ideové tézy, ktorými sa budú podrobne zaoberať na ďalších zasadnutiach. Cieľom je na jednej strane udržať vysoký štandard realizácie ústavného práva obyvateľov SR na informácie, na druhej strane je potrebné odstrániť aplikačné problémy – napr. vymedzenie pojmu povinná osoba, zosúladenie troch kategórií povinných osôb, otázka nákladov za sprístupňovanie informácií, opravných prostriedkov, spôsobu sprístupňovania informácií a pod.

Pracovná skupina plánuje na jeseň tohto roka vypracovať pracovnú verziu návrhu novely infozákona. Na základe uznesenia vlády by mal byť návrh zákona predložený na rokovanie vlády v termíne 31. marca 2014.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1950

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: