Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minister spravodlivosti obnovil činnosť Rady pre probáciu a mediáciu

najpravo.sk • 13.3. 2014, 07:53

Jednou z priorít Ministerstva spravodlivosti SR v oblasti trestnej politiky je vytváranie podmienok pre čo najširšie využívanie alternatívnych trestov. V záujme zefektívnenia súčasného systému ukladania takýchto trestov a odstraňovania prekážok pri využívaní moderných nástrojov trestnej politiky minister spravodlivosti Tomáš Borec obnovil činnosť Rady pre probáciu a mediáciu. Rada je stálym poradným, odborným a iniciatívnym orgánom ministra spravodlivosti, ktorý je zložený zo sudcov, prokurátorov, probačných a mediačných úradníkov a tiež zo zástupcov orgánov štátnej správy, ako aj odborníkov z teórie a praxe. Rada pre probáciu a mediáciu fungovala aj v minulosti, a to od roku 2004 do roku 2006, kedy ukončila svoju činnosť.

Hlavným cieľom obnovenia činnosti poradného orgánu ministra je vytvorenie platformy, na ktorej bude možné diskutovať aktuálne problémy mediácie a probácie a vymieňať si informácie o najlepších praktikách pri využívaní týchto inštitútov. Okrem mediácie a probácie v trestnom práve bude predmetom činnosti rady aj príprava modernizácie pravidiel mediácie v netrestnom práve ako súčasť podpory alternatívneho riešenia civilných sporov.

Na úvodnom stretnutí sa novovymenovaní členovia rady zhodli na tom, že potenciál ukladania alternatívnych trestov a alternatívnych riešení sporov zďaleka nie je dostatočne využitý. Ide nielen o nedostatočne využívané tresty domáceho väzenia, ale napríklad aj tresty povinnej práce či odklony podľa Trestného poriadku. Činnosť rady by preto mohla prispieť k lepšiemu využívaniu existujúcich nástrojov trestného i netrestného práva.

Najvýznamnejším projektom Ministerstva spravodlivosti SR v oblasti alternatívnych trestov je vytváranie technických predpokladov pre ukladanie trestu domáceho väzenia prostredníctvom elektronického systému monitoringu osôb. Projekt financovaný z eurofondov však nájde svoje využitie aj pri viacerých inštitútoch civilného práva, napríklad v oblasti prevencie pred domácim násilím. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1690

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: