Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Justiční čakatelia môžu pomôcť stabilizovať sudcovský stav

najpravo.sk • 15.10. 2017, 16:55

Tento týždeň sa v Grassalkovichovom paláci uskutočnilo stretnutie predsedníčky Súdnej rady Slovenskej republiky JUDr. Lenky Praženkovej s prezidentom Slovenskej republiky pánom Andrejom Kiskom. Hlavnými témami rokovania bola problematika odchodu sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 a viac rokov z justície, ďalej celkový stav súdnictva na Slovensku, vrátane témy zvyšovania dôveryhodnosti justície.

„Vieme, že na Slovensku je dlhodobo veľmi nízka dôveryhodnosť v súdnictvo, čo je veľmi zlý signál pre celú spoločnosť. My spoločne uvažujeme o tom, ako vrátiť tú dôveryhodnosť. Čo spraviť pre to, aby ľudia verili, že súdy vždy budú objektívne a budú konať v záujme občanov. Za viac ako tri v úrade som menoval stovky nových sudcov. A skutočne som mal z týchto mladých ľudí nesmierne dobrý pocit. Sú to ľudia, ktorí chcú vrátiť súdnictvo dobré meno. Chcú byť hrdí na to, že sú sudcovia. A ja som veľmi rád, že aj tento výber ďalej pokračuje a že máme pripravených ďalších mladých ľudí, ktorí by mali vrátiť dôveru v súdnictvo. konštatoval prezident Andrej Kiska.

Z hľadiska stabilizácie sudcovského stavu má veľký význam inštitút justičného čakateľa

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková hovorila o tom, že prioritou súdnej rady je stabilizácia sudcovského stavu, najmä v zmysle zabezpečenia jeho kontinuity a celkovo plynulého chodu justície. Z tohto hľadiska má svoj vplyv a veľký význam aj inštitút justičného čakateľa. Podľa predsedníčky má súdna rada záujem na tom, aby sa zvyšovala dôveryhodnosť justície a zároveň zdôraznila, že je to možné aj so súčasným sudcovským stavom, ktorý však potrebuje personálne posilnenie.

Pretrváva poddimenzovanosť súdov

Predsedníčka informovala prezidenta, že  stále pretrváva poddimenzovanosť súdov a v reálnom výkone je na súdoch neobsadených vyše 100 miest sudcov. „Do 5 rokov dovŕši na Slovensku vyše 300 sudcov vek 65 a viac rokov, s čím sa samozrejme musíme vysporiadať. Súdna rada má záujem, aby odchod sudcov z justície bol dôstojný a adekvátny z hľadiska ich dlhoročnej praxe a aby mal jednotné pravidlá vychádzajúce z ústavy a nálezov Ústavného súdu Slovenskej republiky. Treba však zdôrazniť, že sú to práve skúsenosti dlhoročných sudcov, ktoré by sme mohli  využiť pre kvalitatívny rast nových sudcov, a teda na obnovu sudcovského stavu, ako aj v rámci nového systému hodnotenia sudcov.“ konštatovalo sa na stretnutí.

Prezident Andrej Kiska okrem iného k téme odchodu sudcov, ktorí dosiahnu vec 65 rokov uviedol: „Tam, žiaľ, nastáva trochu chaos a netransparentnosť. Keď na jednej strane ústava hovorí, že prezident môže na základe podania zo Súdnej rady odvolať sudcu. Pričom ja som vždy vopred hovoril o pravidlách, ktorými sa riadim, a v prípade, ak niektorý okresný alebo krajský súd potreboval, aby daný sudca bol ešte aktívny, vždy som vyhovel tejto žiadosti a zohľadňoval som to. Na druhej starne je tu aj nález Ústavného súdu, ktorý umožňuje Súdnej rade hlasovať, či vôbec predloží prezidentovi sudcu, ktorý dosiahol 65 rokov. Obaja sme sa zhodli na tom, že tak, ako som v roku 2015 navrhol Národnej rade, aby bola zmenená ústava, ako je to v okolitých štátoch – aby bol v ústave stanovený presný vek, kedy sudca skončí vo funkcii –, to by bolo presne to, čo by sme potrebovali. Aby to bolo transparentné, jasné. Aby každý dopredu vedel, čo môže očakávať.“

Zdroj: Súdna rada SR, Prezident SR
Ilustračné foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 928

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: